738
Θάνος Πλεύρης και Νίκος Βούτσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο κοινοβούλιο για το θέμα Κουφοντίνα | ΙΝΤΙΜΕnews/CreativeProtagon

Σύγκρουση Πλεύρη – Βούτση στη Βουλή για τον Κουφοντίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 15:48
Θάνος Πλεύρης και Νίκος Βούτσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο κοινοβούλιο για το θέμα Κουφοντίνα
|ΙΝΤΙΜΕnews/CreativeProtagon

Σύγκρουση Πλεύρη – Βούτση στη Βουλή για τον Κουφοντίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 15:48

Πολιτική σύγκρουση σημειώθηκε την Τρίτη στη Βουλή για το θέμα Κουφοντίνα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη, να καταλογίζει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερασπίζονται τον απεργό πείνας αρχιεκτελεστή της «17Ν» «ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του» και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να κατηγορεί από την πλευρά του την κυβέρνηση ότι «στήνει ένα ιδιότυπο αυταρχικό και εκδικητικό αστυνομικό κράτος».

«Ερχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του Κουφοντίνα, τον 11 φορές καταδικασθέντα για θανάτους τρομοκράτη, ενώ εμείς ερχόμαστε ως πληρεξούσιοι των θυμάτων του Κουφοντίνα», απάντησε ο κ Πλεύρης στον Νίκο Βούτση, που προηγουμένως είχε κάνει λόγο «για εμβληματική, εκδικητικού τύπου, πράξη στο πρόσωπο ενός κρατουμένου» με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Οποιος κάνει απεργία πείνας με αίτημα να εκτίσει ποινή στο Κορυδαλλό, δεν είναι κυριαρχικό του δικαίωμα. Τον Κορυδαλλό δεν θα τον κάνουμε φυλακή ισοβιτών επειδή το θέλει ο Κουφοντίνας», παρατήρησε ο κ. Πλεύρης, για να συμπληρώσει:

«Εμείς που είμαστε σε αυτή την παράταξη, παρότι κινδυνεύουμε από επιθέσεις, είμαστε αποφασισμένοι, παρότι γνωρίζουμε ότι μπορεί να βρεθούν οπαδοί του Κουφοντίνα και να μας σκοτώσουν, και δεν πρόκειται να αποστούμε από τις αρχές και τις αξίες μας. Εσείς δίνετε πλήρη στήριξη στον Κουφοντίνα και έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του και εμείς ερχόμαστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι της κοινωνίας».

«Η ΝΔ -σημείωσε- όρισε με πολιτική της επιλογή τις φυλακές Γ’ τύπου, τις οποίες κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για έναν άνθρωπο καταδικασθέντα για 11 ανθρωποκτονίες. Οι φυλακές Κορυδαλλού είναι για υπόδικους και για καταδικασθέντες για ελαφριά αδικήματα και όχι για εγκληματίες», επικρίνοντας τον κ. Βούτση που συνέκρινε την αποφυλάκιση ενός καταδικασθέντος για υπόθεση ναρκωτικών, με τον τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, που έχει, όπως είπε, καταδικασθεί για βαρύτατα κακουργήματα.

«Η Κεντροαριστερά πιστεύει ότι πρέπει είναι πολύ χαμηλές οι ποινές για κακουργήματα και η Κεντροδεξιά πιστεύει στον σωφρονισμό με ποινές ανάλογες», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης.

«Ξεχάσατε ότι έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη και καταλόγισε βαρύτατες ποινές στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Βουλή δεν είναι κατήγορος. Εσείς θέλετε να ξανακάνετε τη δίκη με τους δικούς σας όρους», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Οπως μεταξύ άλλων υποστήριξε, αναφύεται ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα, με συρρίκνωση των δικαιωμάτων και στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «στήνει ένα ιδιότυπο αυταρχικό και εκδικητικό αστυνομικό κράτος».

«Η σιωπή δεν είναι χρυσός, είναι μαύρη συνενοχή. Κωφεύετε επί μέρες για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία υπόθεση η οποία οδηγείται σε δραματική εξέλιξη για τη ζωή του κρατουμένου, καταδικασθέντος για εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας. Αυτό που ζητάει είναι να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ, που εσείς -και όχι εμείς- ψηφίσατε. Ο νόμος είναι σαφής, εφόσον αρθεί το καθεστώς στις αγροτικές φυλακές, ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί», ισχυρίστηκε ο κ. Βούτσης, λέγοντας μάλιτα ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, που θα ήταν η τελευταία από την οποία θα ζητούσε κανείς μία δήλωση για το θέμα, απάντησε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, καταλόγισε στον κ. Πλεύρη «ακροδεξιό νομικό παραλήρημα που φθάνει στο σημείο να χωρίζει τη Βουλή ανάμεσα σε αυτούς που υπερασπίζονται τους θύτες και αυτούς που υπερασπίζονται τα θύματα».

«Φτάσατε στο κατώτατο σκαλοπάτι της απόλυτης αναξιοπρεπούς τοποθέτησης στο Κοινοβούλιο», αναφώνησε ανεβάζοντας και άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης.

«Χωριζόμαστε πράγματι σε δύο πλευρές. Η μία είναι αυτή που υπερασπίζεται τις αρχές του κράτους δικαίου και θέλει να εφαρμόζεται ο νόμος αδιακρίτως και από την άλλη είναι εκείνοι που θέλουν το κράτος δικαίου να μετατρέπεται σε κράτος Κουφοντίνα που δεν σέβεται ούτε το νόμο ούτε τις ανθρώπινες ζωές. Αυτό ήταν ο Κουφοντίνας, ο οποίος έκανε βασικό οδηγό της ζωής του να μη σέβεται τους νόμους και να αγνοεί την ανθρώπινη ζωή, αδιαφορώντας για αυτήν με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης, που υπερασπίστηκε τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «ήταν το αποτέλεσμα της επιστημονικής αφρόκρεμας της χώρας».

«Η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μία κλωστή. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να πεθάνει. Ζητάμε από την κυβέρνηση τώρα να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας και να αποδείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι κράτος δικαίου εντός του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου και θα λειτουργήσει έτσι ώστε να αποδείξει ότι δεν φοβάται, δεν εκδικείται, δεν είναι αδιάφορη στη ζωή και τον θάνατο οποιουδήποτε», υποστήριξε νωρίτερα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας χαρακτήρισε περίεργα τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, καταλογίζοντας του «ιδεολογικές εμμονές στο να υπερασπίζεται και να ζητά λευτεριά για ένα κατά συρροή δολοφόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News