558
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Σύμπραξη ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Θεοχαρόπουλος – Συνάντηση με Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 17:06
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα
|ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Σύμπραξη ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Θεοχαρόπουλος – Συνάντηση με Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2019, 17:06

Αφού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξελέγη με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά, τώρα παίρνει την έδρα και το κόμμα του —όσο του έχει απομείνει, καθώς μεγάλο κομμάτι παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ και είχε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στο τελευταίο συνέδριο— και τα παραδίδει στην Κουμουνδούρου.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αποφάσισε, μαζί με τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ, τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα για να επισημοποιηθεί η συμμαχία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν από την ομιλία περί προοδευτικού μετώπου του Πρωθυπουργού στο Γαλάτσι.

Εχει ένα ενδιαφέρον ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοχαρόπουλος θα συναντήσει τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ως γνωστόν είναι εδώ και έναν χρόνο υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα (τώρα έχει το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας). Μαζί είχαν οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οπότε το κόμμα πήρε 0,48%.

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το Σάββατο αποφάσισε το κόμμα να ενώσει τις δυνάμεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όλες τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία που λέει ότι χτίζει ο κ. Τσίπρας.

Στην απόφαση, η οποία ψηφίστηκε με ποσοστό 91% (30 ψήφους υπέρ και 3 κατά) τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «θεωρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων».

«Η συνεργασία αυτή», αναφέρει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ «θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Οι πολιτικές θέσεις της ΔΗΜΑΡ θα εκφράζονται με αυθεντικό τρόπο, μέσω της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο».

Καταγγελίες για την απόφαση

Για την απόφαση και τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη διατυπώνονται καταγγελίες από (πρώην πλέον) στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

Πηγές από το κόμμα αναφέρουν ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος διέγραψε 30 από τα 81 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γιατί αν παρέμενε η ΚΕ με 81 μέλη δεν θα είχε την πλειοψηφία για αυτήν την απόφαση. Μεταξύ των διαγραφέντων ήταν 14 μέλη που παρέμειναν στον ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλοι.

Μόλις άρχισε η συνεδρίαση, υπήρξαν μέλη της ΚΕ που κατήγγειλαν τις διαδικασίες ως αντικαταστατικές, ενώ υπήρξαν και δύο παραιτήσεις.

Με ανακοίνωσή τους οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, καθώς και τα μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Γεράσιμος Γεωργάτος, Χρήστος Γκαρμπούνης και Στέλιος Παναγούτσος, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση για σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, οι 25 από τους 30 διαγραφέντες της ΚΕ θα κάνουν κοινή δήλωση αύριο Κυριακή με καταγγελίες για τη στάση του κ. Θεοχαρόπουλου.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε συνάντηση το απόγευμα του Σαββάτου με τον κ. Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή.

Τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ συνόδευαν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης, ο γραμματέας της ΚΕ Στέργιος Καλπάκης, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η Ευγενία Αρσένη, ο Γιάννης Αργυρός και ο Γιώργος Παπαβασιλόπουλος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o κ. Τσίπρας έγραψε: «Καλωσορίζουμε τη ΔΗΜΑΡ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων. Ενώνουμε δυνάμεις απέναντι στην οπισθοδρόμηση, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...