240
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, αριστερά, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους το 2019 | Sergei Chirikov/Pool via REUTERS//File Photo

Στρατό υπέρ του Λουκασένκο δηλώνει έτοιμος να στείλει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 10:46
Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, αριστερά, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντησή τους το 2019
|Sergei Chirikov/Pool via REUTERS//File Photo

Στρατό υπέρ του Λουκασένκο δηλώνει έτοιμος να στείλει ο Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2020, 10:46

Βοήθεια για την επιβολή του νόμου, ακόμη και στρατιωτική βοήθεια, είναι έτοιμος να παράσχει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, η χώρα του οποίου συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει την Πέμπτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η παροχή βοήθειας δεν είναι ακόμη απαραίτητη.

Το αίτημα για συνδρομή ήλθε από τον ίδιο τον Λουκασένκο, διευκρίνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Κοινή ήταν η παραδοχή ότι το αίτημα θα ενεργοποιηθεί εάν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, είπε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος.

Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιος θα είναι ο αριθμός και το είδος των σωμάτων ασφαλείας που θα αποσταλούν αν παραστεί ανάγκη. Ο Λουκασένκο, επισημαίνει ο Guardian, έχει χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και εθνοφύλακες.

Για την ώρα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βοήθεια είναι μάλλον «γκρίζα». Την Τετάρτη εθεάθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα αεροσκάφος με αξιωματούχους της ρωσικής FSB, της υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB. Επισήμως το Κρεμλίνο δεν είχε να σχολιάσει κάτι.

Ο Λουκασένκο έχει μιλήσει δημόσια για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ενώ έχει χαρακτηρίσει τις διαδηλώσεις σχέδιο του ΝΑΤΟ για τον διαμελισμό της χώρας του. Δεν έχει αποκλείσει τον διάλογο «με συνδικάτα, φοιτητές και αγρότες», αλλά όχι με τους ηγέτες των διαδηλωτών.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, τηρεί αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του Λουκασένκο, αλλά πάντως δηλώνει ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με την στενή της σύμμαχο με την οποία τυπικά συγκροτούν ένα είδος συνομοσπονδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...