283
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των ακτιβιστών της Οργάνωσης «Just Stop Oil» στο Μουσείο της Χάγης | Twitter

Στόχος ακτιβιστών και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 20:33
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία των ακτιβιστών της Οργάνωσης «Just Stop Oil» στο Μουσείο της Χάγης
|Twitter

Στόχος ακτιβιστών και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι»

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 20:33

Βαν Γκογκ, Μονέ και τώρα Βερμέερ. Σούπα, πουρές και τώρα κόλλα…

Ακτιβιστές για το κλίμα έβαλαν αυτή τη φορά στο στόχαστρό τους τον παγκοσμίου φήμης πίνακα του ολλανδού ζωγράφου Γιοχάνες Βερμέερ «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», που εκτίθεται στο Μουσείο Μαουριτσχάους, στη Χάγη, χωρίς ωστόσο το έργο τέχνης να υποστεί ζημιά.

Η δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον θαυμάζει τον πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ στο Μουσείο Μαουριτσχάους (Φωτογραφία Αρχείου REUTERS / Arthur Edwards)

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας από τους δύο ακτιβιστές εμφανίζεται να κολλάει το κεφάλι του στο γυαλί που προστατεύει τον διάσημο πίνακα του 1665 και ένας δεύτερος ακτιβιστής να τον περιλούζει με κόκκινο υγρό. Οι δύο άνδρες φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Just Stop Oil».


«Η αστυνομία ειδοποιήθηκε και τρία άτομα συνελήφθησαν. Η κατάσταση του πίνακα επιθεωρήθηκε από τον συντηρητή μας. Ευτυχώς, το αριστούργημα, που καλύπτεται από γυαλί, δεν υπέστη ζημιές», ανέφερε το μουσείο.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ακτιβιστές του «Just Stop Oil» είχαν πετάξει σούπα στον πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια», στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Ο πίνακας αυτός βρισκόταν επίσης σε θωρακισμένη βιτρίνα, με ενισχυμένο γυαλί.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από τη διοίκηση του ολλανδικού μουσείου, ένας από τους άνδρες λέει: «Πώς αισθάνεστε όταν βλέπετε κάτι όμορφο και ανεκτίμητο να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια σας;» «Αυτό είναι το ίδιο συναίσθημα όταν βλέπετε τον πλανήτη να καταστρέφεται», προσέθεσε.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγιναν τρεις συλλήψεις σε ένα μουσείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...