368
Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου περιορίζονται δραματικά με εντολή του ΠΟΥ | REUTERS/Diego Vara

«Στοπ» από τον ΠΟΥ στην χλωροκίνη για την Covid-19

Οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου περιορίζονται δραματικά με εντολή του ΠΟΥ
|REUTERS/Diego Vara

«Στοπ» από τον ΠΟΥ στην χλωροκίνη για την Covid-19

Το φάρμακο που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προληπτικά (εδώ), ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Μάλιστα, η έρευνα αυτή είναι τόσο σημαντική, που όπως γράφει ο Guardian, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει προσωρινά τις παγκόσμιες δοκιμές του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό, μετά από σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλειά του.

Ετσι, η διάσημη μελέτη Solidarity τερματίζεται, ενώ θα τρέξουν κάποια άλλα ερευνητικά σκέλη ασφαλείας του φαρμάκου, για τα οποία οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Η συγκεκριμένη μελέτη καταδεικνύει ότι «ολόκληρος ο πλανήτης βιάστηκε να προχωρήσει στη χορήγηση του φαρμάκου, ενώ ένα πλήθος γιατρών σε όλο τον κόσμο, το συνταγογράφησαν χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», γράφει ο Guardian.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής μελέτης που έχει γίνει παγκοσμίως για τον τρόπο με τον οποίο η υδροξυχλωροκίνη (και το παράγωγό της, χλωροκίνη) δρουν στον οργανισμό των ασθενών με Covid-19 ήταν απογοητευτικά.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο δεν πρέπει πλέον να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό, παρά μόνο εάν υπάρξουν συγκεκριμένες ερευνητικές τροποποιήσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο γενικός διευθυντής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την προσωρινή παύση της πειραματικής χρήσης της χλωροκίνης, έως ότου προκύψουν περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Στην Ελλάδα

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης συμπεριλαμβάνουν σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, σοβαρή υπογλυκαιμία (κυρίως σε ασθενείς
με διαβήτη), βλάβες αμφιβληστροειδούς, αιμόλυση (σε άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD), νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Η εκτός ένδειξης χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε
ασθενείς με λοίμωξη από Covid-19 και υποκείμενα καρδιολογικά, νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, δύναται να επιδεινώσει την κλινική τους κατάσταση, αναφέρει σε έκτακτη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Δευτέρας που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, 18 άτομα νοσηλεύονται στην Ελλάδα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το πιο πιθανό είναι κανένας από αυτούς να μην λαμβάνει θεραπεία με χλωροκίνη. «Από ό,τι ξέρω δεν παίρνουν χλωροκίνη, παίρνουν τα υπόλοιπα φάρμακα», αναφέρει ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Ιατρικής, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και υπεύθυνος κατάρτισης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο Covid-19 στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...