563
Ο Γιάννης Νιάρρος | facebook

Στον Γιάννη Νιάρρο ο «χρυσός σταυρός» του Δημήτρη Χορν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 23:45
Ο Γιάννης Νιάρρος
|facebook

Στον Γιάννη Νιάρρο ο «χρυσός σταυρός» του Δημήτρη Χορν

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 23:45

Ο Γιάννης Νιάρρος είναι ο φετινός νικητής του θεατρικού βραβείου Δημήτρης Χορν για την ερμηνεία του στην παράσταση του Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα, κοιμήσου» που ανέβηκε με επιτυχία για δύο σεζόν στο Εθνικό Θέατρο.

Ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο, το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας νέου ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου (2016-2017), ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη και την θεατρική του οικογένεια «με τους οποίους ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πριν τρία χρόνια το οποίο ελπίζω να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα».

Να σημειωθεί το βραβείο για την καλύτερη νέα ηθοποιό απέσπασε η Ιωάννα Κολιοπούλου η οποία πρωταγωνιστούσε στην ίδια παράσταση.

Ο περσινός νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, παρέδωσε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την βράβευσή του, στον φετινό βραβευθέντα.

Στην εκδήλωση της απονομής που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Χορν, ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς που είχε τιμηθεί με το βραβείο το 2008, μίλησε για τον «γοητευτικότερο όλων των πρωταγωνιστών» Δημήτρη Χορν, αλλά και για τη σημασία που είχε το βραβείο για τον ίδιο.

«Το 2008 βρισκόμουν σε αυτό το θέατρο ως υποψήφιος. Στο φουαγιέ υπάρχει μία προτομή του Χορν. Θυμάμαι ότι τσέκαρα γύρω μου αν με κοιτούσε κανείς και πήγα στο άγαλμα και τον παρακάλεσα να δώσει σε μένα το βραβείο και στους υπόλοιπους υποψήφιους μίαν… άλλη χρονιά. Μετά τη βράβευσή μου ένιωσα την ανάγκη και την υποχρέωση να μάθω περισσότερα για τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος ήταν ένας γαλαντόμος, “έξω καρδιά” άνθρωπος, με τα πειράγματα και τα κεράσματά του, ένας άνθρωπος που δεν μεγάλωσε ποτέ», είπε ο ηθοποιός, προσθέτοντας πως την επόμενη χρονιά ετοιμάζει στο θέατρο Λαμπέτη μία παράσταση-αφιέρωμα στον Δημήτρη Χορν, μαζί με την Ελένη Γκασούκα.

Σχετικά με τη βράβευσή του, ο Θανάσης Αλευράς δήλωσε πως ήταν μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του. «Το αισθάνθηκα σαν ένα μεγάλο μπράβο που με ακολουθεί μέχρι σήμερα, σαν μια μεγάλη σπρωξιά στην αγκαλιά του θεάτρου».

Στον θεσμό του βραβείου που φέτος ενηλικιώνεται, καθώς συμπληρώνονται δεκαοχτώ χρόνια από την θέσπισή του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Είναι σημαντικό για όλους μας να βρισκόμαστε εδώ για δέκατη όγδοη χρονιά και να υποδεχόμαστε την καινούρια γενιά ταλαντούχων ηθοποιών. Βρισκόμαστε σε μία δυστυχή εποχή ευτυχών προσδοκιών. Θαυμάζω αυτά τα παιδιά που είναι αυτοδημιούργητα και ως Ροβινσώνες προσπαθούν να διασωθούν και να επιπλεύσουν», ανέφερε.

Συνυποψήφιοι του Γιάννη Νιάρρου για το βραβείο ήταν οι: Γιώργος Βουρδαμής για τον ρόλο τού Κρις Κέλερ στο έργο του ‘Αρθουρ Μίλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (Εμπορικόν), Δημήτρης Πασσάς για την ερμηνεία του στο έργο του Ζοέλ Πομερά «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, «Υπόγειο»), Βασίλης Σαφός για την ερμηνεία του στο έργο του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη («Πόρτα») και Πάνος Παπαδόπουλος για τον ρόλο του Βατλέν στο έργο του Ζωρζ Φεντό «Το Έξυπνο πουλί» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη – Γιώργου Κατσή (Tempus Verum – Εν Αθήναις).

Τη συνολικότερη οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιώργος Λύρας.

Το επαμειβόμενο βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν.

Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News