277
Το χειρόγραφο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ | Julien’s Auctions

Στο σφυρί για 910.000 δολάρια οι χειρόγραφοι στίχοι του «Hey Jude» από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2020, 12:15
Το χειρόγραφο του Πολ ΜακΚάρτνεϊ
|Julien’s Auctions

Στο σφυρί για 910.000 δολάρια οι χειρόγραφοι στίχοι του «Hey Jude» από τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2020, 12:15

Eνα φύλλο χαρτί, πάνω στο οποίο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε γράψει τους στίχους του διάσημου τραγουδιού «Hey Jude», πωλήθηκε για 910.000 δολάρια σε δημοπρασία που έγινε ακριβώς στην 50η επέτειο από τη διάλυση του συγκροτήματος.

Η τιμή πώλησης ήταν πάνω από πενταπλάσια της εκτίμησης που είχε γίνει πριν από τη δημοπρασία, η οποία οργανώθηκε διαδικτυακά, εξαιτίας του κορονοϊού, από τον καλιφορνέζικο οίκο Julien’s Auctions.

Κιθάρες, σπάνιοι δίσκοι βινυλίου, αντικείμενα με αφιέρωση ήταν ανάμεσα στα 250 είδη που συνδέονται με το μυθικό βρετανικό συγκρότημα.

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε γράψει το «Hey Jude» το 1968 έπειτα από μια άλλη ρήξη: αυτή του Τζον Λένον με την πρώτη σύζυγό του, την Σίνθια, μετά τις απιστίες του με την γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Γιόκο Όνο.

Το τραγούδι, το οποίο προοριζόταν για να παρηγορήσει τον γιό του Τζον Λένον, τον Τζούλιαν, στη διάρκεια του διαζυγίου των γονιών του, είχε αρχικά τίτλο «Hey Jules».

 

Πριν από τη δημοπρασία, ο ειδικός του οίκου Julien’s Auction για τη μουσική, ο Τζέισον Ουότκινς, είχε περιγράψει τις προχειρογραμμένες σημειώσεις του Μακάρτνεϊ για μια ηχογράφηση του «Hey Jude» σε στούντιο το 1968 πολύ σπάνιες και πολύτιμες.

«Είναι προφανώς ένα πολύ εμβληματικό τραγούδι το οποίο γνωρίζουν οι πάντες», είπε ο Ουότκινς. «Αυτοί οι χειρόγραφοι στίχοι είχαν χρησιμοποιηθεί στο στούντιο ως οδηγός, όταν το ηχογραφούσαν».

Ανάμεσα στις άλλες μεγάλες πωλήσεις της ημέρας ήταν το δέρμα από ένα μεγάλο τύμπανο ντραμς με το λογότυπο των Beatles, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη αμερικανική περιοδεία του συγκροτήματος το 1964, το οποίο κατακυρώθηκε για 200.000 δολάρια.

Ακόμη, μια χειρόγραφη σελίδα από το σενάριο του κλιπ του τραγουδιού «Hello, Goodbye» (1967) πωλήθηκε έναντι 83.200 δολαρίων και ένα τασάκι, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ρίνγκο Σταρ στα στούντιο Abbey Road, για 32.500 δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News