341
Ο Κόνγκο την δεκαετία του '50, την εποχή της απόλυτης... δημιουργικότητάς του | Wikipedia

Στο σφυρί έργα του διάσημου χιμπατζή-ζωγράφου Κόνγκο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 21:33
Ο Κόνγκο την δεκαετία του '50, την εποχή της απόλυτης... δημιουργικότητάς του
|Wikipedia

Στο σφυρί έργα του διάσημου χιμπατζή-ζωγράφου Κόνγκο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 21:33

Περισσότερα από 50 έργα ζωγραφικής που σχεδίασε την δεκαετία του ’50 ένας χιμπατζής θα διατεθούν προς πώληση από την Mayor Gallery, σε τιμή που συνολικά εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 225.000 ευρώ.

Δημιουργός των έργων είναι ο Κόνγκο, ο οποίος έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1950, όταν εμφανίστηκε σε ένα βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Zoo Time», το οποίο μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση με τον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου.

Μαζί του ήταν ο μελετητής συμπεριφοράς ζώων, καθηγητής Ντέσμοντ Μόρις, στου οποίου την κατοχή βρίσκονται τα έργα.

Ο, 91χρονος σήμερα, Ντέσμοντ Μόρις αποφάσισε να πουλήσει τα έργα στη Mayor Gallery.

Κάθε έργο αναμένεται να πουληθεί μεταξύ 1.700 δολαρίων και 6.700 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου, μεταξύ 1955-’58, ο χιμπατζής, που μεταξύ άλλων θαύμαζε ο Νταλί, ο Πικάσο και ο Μιρό, ολοκλήρωσε 400 έργα ζωγραφικής σε αφηρημένο στιλ εξπρεσιονισμού.

Ο Τζέιμς Μέιορ, διευθυντής της γκαλερί, δήλωσε ότι πολλοί από τους πίνακες του Κόνγκο είναι πραγματικά πολύ καλοί:

«Ήταν ένας συναρπαστικός ζωγράφος. Οι άνθρωποι θα φανταζόταν ότι θα χρησιμοποιούσε μόνο ένα μολύβι ή ένα χαρτί, αλλά το έκανε με πολλά χρώματα και σκεφτόταν πριν ζωγραφίσει. Ήταν εξαιρετικός».

Τον Κόνγκο ανακάλυψε ο καθηγητής Μόρις και στη συνέχεια διέκρινε πως το πρωτεύον θηλαστικό διέθετε… καλλιτεχνική φλέβα.

Ο Μόρις παρατηρώντας τον χιμπατζή διαπίστωσε πως οι πίθηκοι αντιλαμβάνονται τα βασικά στοιχεία που ώθησαν τον άνθρωπο να δημιουργεί τέχνη.

«Έργα άλλων ζώων είχαν προκύψει από σύμπτωση, κατά τύχη. Με τον Κόνγκο όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο. Αν προσπαθούσες να τον διακόψεις νευρίαζε», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Μόρις, προσθέτοντας πως μέχρι και ο Νταλί αντιλαμβάνονταν την τέχνη του Κόνγκο.

Ο ισπανός ζωγράφος μάλιστα είχε πει πως «τα έργα του χιμπατζή είναι απροσδόκητα ανθρώπινα, όπως τα έργα του Τζάκσον Πόλοκ είναι απολύτως ζωώδη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που πωλούνται σε δημοπρασία έργα του χιμπατζή, ο οποίος πέθανε το 1964: το 2005, τρία από τα έργα του πουλήθηκαν για πάνω από 14.000 ευρώ από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...