803
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς κουρασμένος, στον δρόμο για το νοσοκομείο | REUTERS/Joshua Roberts

Στο νοσοκομείο ο Τραμπ – λαμβάνει «πειραματικό» φάρμακο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 08:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/10/2020, 10:05
Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς κουρασμένος, στον δρόμο για το νοσοκομείο
|REUTERS/Joshua Roberts

Στο νοσοκομείο ο Τραμπ – λαμβάνει «πειραματικό» φάρμακο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2020, 08:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 03/10/2020, 10:05

Και κάπως έτσι ξεκινά… Όπως είχε συμβεί με τον Μπόρις Τζόνσον την περασμένη άνοιξη, απλώς με μεγαλύτερη ταχύτητα τώρα,  ο Ντόναλντ Τραμπ πρώτα αμφισβήτησε την επικινδυνότητα του κορονοϊού, μετά διεγνώσθη θετικός στην Covid-19, έπειτα δήλωσε ότι είναι καλά και θα μείνει σε καραντίνα, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι έχει επίμονα συμπτώματα της ασθένειας και τελικά διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ενώ όλοι οι ηγέτες, από τη Μέρκελ ως τον Πούτιν και βεβαίως οι πολιτικοί του αντίπαλοι (Τζο Μπάιντεν, Μπαράκ Ομπάμα κλπ), του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του διαγνωστικού τεστ την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφάνισε συμπτώματα της νόσου και το βράδυ της ίδιας ημέρας  (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδος) διεκομίσθη με το «Marine One», το προεδρικό ελικόπτερο, στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ θα νοσηλευτεί «για μερικές ημέρες».

Ο αμερικανός πρόεδρος, που βάδισε ως το ελικόπτερο φορώντας μάσκα, για πρώτη ίσως φορά δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που περίμεναν.

Νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει ένα μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, μέσα από τον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας ότι θα μπει στο νοσοκομείο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που εξετάστηκε και βγήκε αρνητικός (εδώ), καθώς εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ, η μεταβίβαση της εξουσίας αφορά και (αν όχι ιδίως) τους κωδικούς του τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο βρετανός πρωθυπουργός τον περασμένο Απριλίου, μέχρις ότου χρειάστηκε να μπει στην Εντατική. Από τον Λευκό Οίκο ανέφεραν ότι η αμερικανική διοίκηση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα καθώς «o πρόεδρος θα εργάζεται από το καταλλήλως εξοπλισμένο μόνιμο προεδρικό γραφείο στο “Γουόλτερ Ριντ”».

Ο ίδιος ο Τραμπ στο πρώτο μήνυμά του από το αγαπημένο του Twitter, ανέφερε νωρίς το Σάββατο (ώρα Ελλάδος): «Πηγαίνω, νομίζω, καλά. Σας ευχαριστώ όλους. Αγάπη».

Από τον Λευκό Οίκο διαβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος δεν έχει χρειαστεί να λάβει οξυγόνο και ότι ακολουθεί θεραπεία με ρεμντεσιβίρη.

Το αν πηγαίνει όντως καλά ο 74χρονος Τραμπ είναι ένα θέμα. Το άλλο είναι τι θα γίνει με τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ενώ απομένουν 31 ημέρες ως τις κάλπες, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις και δηλώνει ότι έκανε τεστ και ήταν αρνητικός (εδώ) ενώ η εκστρατεία του Τραμπ ανεστάλη απότομα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία, καθώς από τη μία ήλπιζαν ότι η πληθωρική δημόσια παρουσία του προέδρου θα μπορούσε να αντιστρέψει το δημοσκοπικά αρνητικό κλίμα, ενώ από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι ακριβώς εξαιτίας της απροσεξίας του προεδρικού επιτελείου και της κουλτούρας άρνησης της μάσκας, υπάρχει διασπορά του ιού στις τάξεις του κόμματος.

Αρκετά προβεβλημένα στελέχη της παράταξης, ανάμεσά τους η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC) Ρόνα ΜακΝτάνιελ και ο γερουσιαστής Μάικ Λι, που είχε πάει πρόσφατα στον Λευκό Οίκο, έχουν προσβληθεί. Αργότερα έγινε γνωστό ότι και ο γερουσιαστής Τομ Τίλις, ο οποίος είχε παρευρεθεί στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε την Εϊμι Μπάρετ για διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο, διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό. Με δεδομένο ότι σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής Γερουσίας παρέλασαν τις τελευταίες ημέρες είτε από τον Λευκό Οίκο, είτε από το Καπιτώλιο, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας για την ανάδειξη της Μπάρετ ως καλής υποψηφιότητας, υπάρχει κίνδυνος πολλοί να έχουν νοσήσει.

Όπως άλλωστε  ανέφερε το Politico, νωρίς το Σάββατο έγινε γνωστό ότι και ο επικεφαλής της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου, Μπιλ Στέπιεν, διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό και υποφέρει από συμπτώματα της ασθένειας. Ετσι, ο 42χρονος «στρατηγός» της καμπάνιας του Τραμπ θα μείνει σπίτι σε καραντίνα, αφήνοντας ακέφαλη στο πεδίο την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου.

Οι ΗΠΑ θρηνούν ήδη περισσότερους από 208.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, τον οποίο ο πρόεδρός τους παρομοίαζε με μια απλή γρίπη…

Πειραματικό φάρμακο για τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει μια πειραματική θεραπεία για την Covid-19, με πολυκλωνικά αντισώματα και έχει «υψηλό ηθικό» μολονότι αισθάνεται κόπωση, είχε ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής ο γιατρός του Λευκού Οίκου, προτού αποφασιστεί η νοσηλεία του.

«Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος παραμένει κουρασμένος αλλά έχει υψηλό ηθικό», ανέφερε ο Σον Κόνλεϊ, ο γιατρός του αμερικανικού προέδρου σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόσθεσε ότι του χορήγησε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών. Οι ειδικοί εξετάζουν τον πρόεδρο και θα κάνουν συστάσεις για «τα επόμενα στάδια», είχε σημειώσει ο δρ Κόνλεϊ, προτού γίνει γνωστό ότι ο Τραμπ θα μεταβεί στο νοσοκομείο, όπου τελικά ακολουθεί θεραπεία με το φάρμακο ρεμντεσιβίρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μελάνια Τραμπ έχει «ελαφρύ βήχα και πονοκέφαλο».

Ο γιατρός δεν διευκρίνισε πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα του αμερικανού προέδρου, πέραν της κόπωσης. Εκτός από το φάρμακο αυτό ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...