606
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Βικτόρια Χίσλοπ στη συνάντησή τους στο Μαξίμου | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στο Μαξίμου η Βικτόρια Χίσλοπ: «Είσαι Ελληνίδα στην καρδιά», της είπε ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 15:29
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Βικτόρια Χίσλοπ στη συνάντησή τους στο Μαξίμου
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Στο Μαξίμου η Βικτόρια Χίσλοπ: «Είσαι Ελληνίδα στην καρδιά», της είπε ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 15:29

Την καταξιωμένη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία πρόσφατα πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα, υποδέχτηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω και για όλη τη στήριξη την οποία παρείχες στην Ελλάδα, μέσα από τα γραπτά σου, μέσα από τα λόγια σου, μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού, για να στηρίξουν τα ελληνικά δίκαια, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, αλλά πάνω από όλα για την αγνή σου αγάπη για την Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνεται σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι γράφεις», δήλωσε ο Πρωθυπουργός απεθυνόμενος στη βραβευμένη συγγραφέα και δημοσιογράφο.

Η Βικτόρια Χίσλοπ πληροφορήθηκε πρόσφατα μέσω τηλεφώνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την είδηση για την απόκτηση –τιμής ένεκεν– της ελληνικής ιθαγένειας. Στη συνάντησή τους στο Μαξίμου δώρισε στον Πρωθυπουργό ένα αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου της, με τίτλο «Οσοι αγαπιούνται».

Ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θερμά λόγια του προς το πρόσωπό της, σημείωσε με τη σειρά της ότι εδώ και πολύ καιρό αισθανόταν Ελληνίδα.

«Αγαπάω την Ελλάδα και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες, όχι μόνο την ομορφιά. Αγαπάω τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς, η διαδικασία της τιμητικής σου πολιτογράφησης είναι ακριβώς μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι Ελληνες στην καρδιά. Και σίγουρα εσύ το αποδεικνύεις και με το παραπάνω», τόνισε στον σύντομο που διάλογο που είχε μαζί της ο Πρωθυπουργός.

Η τιμητική πολιτογράφηση της συγγραφέως ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία της  σε ειδική τελετή, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Tη Βικτόρια Χίσλοπ όρκισε ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου, Αθανάσιος Μπαλέρμπας.

«Είναι, σήμερα, μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, ότι αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Αυτό δεν είναι δύσκολο, να αγαπήσω την Ελλάδα έτσι, αλλά λένε οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα είναι κάτι πιο πολύ από αυτό», δήλωσε συγκινημένη η συγγραφέας, για να προσθέσει:

«Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα».

Ο κ. Μπαλέρμπας προσέφερε στην κυρία Χίσλοπ εκ μέρους του (ασθενούς) υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου (325-300 π.Χ).

Οπως είπε ο κ. Μπαλέρμπας ο υπουργός Εσωτερικών είχε προγραμματίσει, εδώ και καιρό, αυτήν τη μικρή τελετή σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης «για την προσφορά της κυρίας Χίσλοπ στον ελληνικό λαό και στις ελληνικές παραδόσεις», λόγοι υγείας ωστόσο τον ανάγκασαν να μην παρευρεθεί.

Στην κάρτα του κ. Θεοδωρικάκου, που συνόδευε το δώρο προς την κυρία Χίσλοπ, αναγράφονταν τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Εχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας “Οσοι αγαπιούνται”, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Η ελληνική υπηκοότητα είχε απονεμηθεί τιμητικά στη βραβευμένη βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με Προεδρικό Διάταγμα.

Η Βικτόρια Χίσλοπ γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κεντ το 1959 και σπούδασε αγγλικά στο Κολέγιο St. Hilda’s της Οξφόρδης. Για περίπου 20 χρόνια εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Τον Απρίλιο του 1988 παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη των εκδόσεων Private Eye, Ιαν Χίσλοπ, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά: Την Εμιλι – Ελεν και τον Ουίλιαμ – Ντέιβιντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News