338
1988, Αφγανιστάν: ένας μουτζαχεντίν, εξοπλισμένος από τη CIA με αμερικανικό Stinger, βάλλει εναντίον σοβιετικού αεροσκάφους | Robert Nickelsberg/Getty Images

Ουκρανία: Ρουκέτες Stinger για ένα νέο (ρωσικό) Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:03
1988, Αφγανιστάν: ένας μουτζαχεντίν, εξοπλισμένος από τη CIA με αμερικανικό Stinger, βάλλει εναντίον σοβιετικού αεροσκάφους
|Robert Nickelsberg/Getty Images

Ουκρανία: Ρουκέτες Stinger για ένα νέο (ρωσικό) Αφγανιστάν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2022, 20:03

Το σύστημα εκτόξευσης αντιαεροπορικών βλημάτων Stinger είναι ένα αμερικανικό όπλο αεράμυνας, που πλέον παράγεται και στην Ευρώπη, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεταφέρεται και να χρησιμοποιείται από ένα άτομο. Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να το κατατάξουμε στην κατηγορία του ατομικού οπλισμού, αν και σε αυτήν περιλαμβάνονται μαχαίρια και πιστόλια… Ωστόσο το Stinger κατασκευάστηκε με σκοπό να καταρρίπτει αεροσκάφη και ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλά ή πολύ χαμηλά ύψη – και, εννοείται, δύναται να εξολοθρεύει ό,τι άλλο βρίσκεται σε απόσταση βολής.

Η συγκεκριμένη ικανότητά του, της αποτελεσματικής στόχευσης ιπταμένων πολεμικών μηχανών σε χαμηλές πτήσεις, το καθιστά  ιδανικό για την περίπτωση της Ουκρανίας, αφού εκεί τα ρωσικά ιπτάμενα μέσα, τουλάχιστον τα ελικόπτερα, είναι αναγκασμένα να πετούν κοντά στο έδαφος εξυπηρετώντας τα σχέδια κατάληψης των πόλεων. Αλλά και μόλις τις καταλάβουν τις πόλεις οι Ρώσοι, εφ’ όσον υπάρξει «αντάρτικο» όπως διατείνονται τα Μέσα της Δύσης, το Stinger θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να ανακαταλάβουν τις πόλεις. Πάντως ήδη αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, στέλνουν Stinger στους Ουκρανούς.

Από το γεγονός αυτό έλαβε αφορμή ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera και έγραψε ένα μικρό σημείωμα μνημονεύοντας «δόξες του παρελθόντος» και υπονοώντας επανάληψή τους στην περίπτωση της Ουκρανίας, είτε τώρα είτε κατόπιν κατακτήσεώς της από τους Ρώσους (και εφ’ όσον, όπως είπαμε, υπάρξει ουκρανική αντίσταση και ανταρτοπόλεμος).

Ναι, είναι πολλές οι χώρες του ΝΑΤΟ που έστειλαν όπλα στο Κίεβο, έγραψε ο συντάκτης, και μεταξύ των όπλων αυτών υπάρχουν και πολλά Stinger. Ετσι θύμισε τη μεγάλη αποτελεσματικότητά τους κατά το παρελθόν, τη δεκαετία του ’80, όταν οι Αφγανοί είχαν εξοπλιστεί με αυτά από την αμερικανική CIA, και τελικά κατάφεραν να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στους Σοβιετικούς μέχρι την οριστική αποχώρησή τους από την ασιατική χώρα.

«Οι Αμερικανοί τα προμήθευσαν στους αφγανούς μουτζαχεντίν για να αντιμετωπίσουν τα ελικόπτερα του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν, και τα Stinger έκαναν θραύση. Η αποστολή της CIA λεγόταν Operation Cyclone». Ο Ολίμπιο δεν αναφέρθηκε, βέβαια, σε νίκη των ουκρανικών όπλων, ωστόσο κλείνοντας το σημείωμά του έγραψε ότι «πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν βίντεο που δείχνουν ουκρανούς στρατιώτες να καταστρέφουν με Stinger ένα αεροσκάφος των εισβολέων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...