495
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε φωτογραφία απο την προηγούμενη συμμετοχή της στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ΕΙΡΗΝΗ» | ΥοuΤube

Στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Υδρα» για την «Prosperity Guardian»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 10:48
Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε φωτογραφία απο την προηγούμενη συμμετοχή της στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ΕΙΡΗΝΗ»
|ΥοuΤube

Στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Υδρα» για την «Prosperity Guardian»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιανουαρίου 2024, 10:48

Παραμονές Χριστουγέννων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωνε την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο του σχηματισμού της διεθνούς task force για την προστασία των διερχόμενων πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη.

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών, ανακοίνωσε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή στο πλαίσιο της πολυεθνικής Επιχείρησης «Prosperity Guardian».

Η σχετική εντολή δόθηκε και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που θα αποσταλεί, θα είναι η φρεγάτα ΜΕΚΟ 200 ΗΝ «Υδρα» (F 452).

Βασικό κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης φρεγάτας -μία από τις τέσσερις τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ που διαθέτει το ΠΝ-  αποτέλεσε η αρτιότητα λειτουργίας των δορυφορικών της συστημάτων, αλλά και ο βαρύς οπλισμός που φέρει.

Οπως αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του το protothema.gr επικαλούμενο κύκλους του Πενταγώνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής της στην Ερυθρά θάλασσα η φρεγάτα θα είναι εξοπλισμένη με drones, τα οποία θα χειρίζεται ειδικό στρατιωτικό κλιμάκιο που θα επιχειρεί από το πλοίο με σκοπό την ενίσχυση της αυτοπροστασίας του, αλλά και για λόγους αναγνώρισης πιθανών στόχων και απειλών.

«Είναι αυτονόητο -είχε σημειώσει στη δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας- ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση  «Prosperity Guardian», διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το ειδικό κλιμάκιο θα φέρει και φορητά αντίμετρα, κατάλληλα για την αντιμετώπιση εχθρικών drones -καμικάζι με περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν το πλοίο.

Οσον αφορά τον οπλισμό της, η φρεγάτα «Υδρα» είναι εξοπλισμένη με ένα πυροβόλο των 127mm, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος ESSM και εξι τορπιλοσωλήνες MK-32.

Για την αυτοπροστάσια της, φέρει δύο συστήματα CIWS Phalanx και εκτοξευτές decoy τύπου SLQ-25 και SCLAR.

Διαθέτει επίσης δυνατότητα μεταφοράς δύο ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk.

Οσον αφορά τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, όπως και οι άλλες ΜΕΚΟ του ΠΝ φέρει radar εναέριας έρευνας τύπου Signaal MW08 και έρευνας επιφανείας τύπου Signaal DA08.

Διαθέτει επίσης δύο radar ελέγχου πυρός STIR, δύο radar Signaal Mk 73 Mod 1 για τη χρήση των πυραύλων ESSM και radar πλοήγησης Racal Decca 2690 BT.

Επιπλέον, διαθέτει συστήματα ESM και ECM για παρεμβολές και υποκλοπές, καθώς και sonar HM/VDS DE 1160 για τον εντοπισμό υποβρύχιων απειλών και τέλος, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης STACOS.

Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία για την «Prosperity Guardian» και γενικότερα για την προστασία της ναυτιλίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν, ανήκει στους Αμερικανούς, ομάδα επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να βρίσκεται ήδη στο Στρατηγείο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί από τις ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, για την οργάνωση της αποστολής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...