424
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε παλαιότερη φωτογραφία ενώ κατεβαίνει την κλίμακα στη φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας | INTIMEnews

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα για την task force στην Ερυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 10:15
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε παλαιότερη φωτογραφία ενώ κατεβαίνει την κλίμακα στη φρεγάτα «Σπέτσαι» του Πολεμικού Ναυτικού στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
|INTIMEnews

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα για την task force στην Ερυθρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2023, 10:15

Την αποστολή φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο του σχηματισμού της διεθνούς task force για την προστασία των διερχόμενων πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Αντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αφού τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών, ανακοίνωσε την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στην περιοχή:

«Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, να συμμετάσχει Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian», για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας.

Για το θέμα αυτό ενημέρωσα επίσης, κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο, την αιγυπτιακή πλευρά.

Είναι αυτονόητο ότι η Φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην Επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

Παρά την απόφαση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν μια διεθνή ναυτική task force για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες οδούς του κόσμου, οι Χούθι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα προειδοποίησε επίσης τις ΗΠΑ για αντίποινα –χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω– αν πληγούν βάσεις της στην Υεμένη.

Εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Υεμένη, θα απαντήσουμε με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικά θωρηκτά και άλλα πλοία, απείλησε ο ηγέτης των Χούθι Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη.

Οι Χούθι επιχειρούν να πλήξουν τάνκερ και άλλα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σε υποστήριξη των τρομοκρατών της Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Την τελευταία εβδομάδα οι επιθέσεις έχουν πυκνώσει προκαλώντας αναταραχή στις ναυτιλιακές αγορές και φέρνοντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) και το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας κατέρριψαν 15 drones που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους Χούθι.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των Χούθι, αν και εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική λύση, ανέφερε το Bloomberg. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με Δυτικούς και άραβες συμμάχους για να ενισχύσει μια δύναμη θαλάσσιας προστασίας των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...