326
Ο Φουμίο Κισίντα καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων στην Μπούτσα | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην Μπούτσα ο Φουμίο Κισίντα – «ιστορική» επίσκεψη ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 16:22
Ο Φουμίο Κισίντα καταθέτει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων στην Μπούτσα
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην Μπούτσα ο Φουμίο Κισίντα – «ιστορική» επίσκεψη ιάπωνα πρωθυπουργού σε εμπόλεμη ζώνη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 16:22

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα μετέβη την Τρίτη στη μαρτυρική Μπούτσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο, που έχει γίνει σύμβολο των φρικαλεοτήτων της ρωσικής κατοχής, στο πλαίσιο της πρώτης «ιστορικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Ο Κισίντα μετέβη στην Μπούτσα με τρένο, το μεσημέρι, λίγο μετά την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα και πριν από τη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ταξίδι του χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό» από το Κίεβο.

«Αυτή η ιστορική επίσκεψη είναι μια ένδειξη αλληλεγγύης και ισχυρής συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Ιαπωνίας», δήλωσε στο Facebook η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Εμινέ Τζαπάροβα, αναρτώντας φωτογραφίες του ιάπωνα πρωθυπουργού στην αποβάθρα του τρένου στο Κίεβο.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Ιαπωνία για την ισχυρή υποστήριξή της και τη συμβολή της στη μελλοντική μας νίκη», πρόσθεσε.

Ο Κισίντα έγινε ο πρώτος ηγέτης ιαπωνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο δήμαρχος της Μπούτσα δείχνει στον ιάπωνα πρωθυπουργό φωτογραφίες από τις φρικαλεότητες των Ρώσων στην περιοχή – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», της οποίας η ασιατική χώρα είναι οικοδέσποινα φέτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής διπλωματίας.

Ο Κισίντα ήταν μέχρι σήμερα ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου που δεν είχε πάει στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Τόκιο ανακοίνωσε πρόσφατα νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισεκ. ευρώ. Εχει επίσης στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.

Ωστόσο, δεν στέλνει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, που καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News