464
Κλειστά είναι όλα τα εστιατόριο λόγω κορονοϊού, μπορούν όμως να λειτουργήσουν χωρίς τραπέζια και μόνο για παράδοση φαγητού | Intime

Στέλνουν τα εστιατόρια στην εφορία για ειδική άδεια take away και delivery

Κλειστά είναι όλα τα εστιατόριο λόγω κορονοϊού, μπορούν όμως να λειτουργήσουν χωρίς τραπέζια και μόνο για παράδοση φαγητού
|Intime

Στέλνουν τα εστιατόρια στην εφορία για ειδική άδεια take away και delivery

Η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης για τουλάχιστον 14 ημέρες στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του κορονοϊού, είναι αναμφίβολα ένα σοκ για τον κλάδο με τους χιλιάδες επιχειρηματίες και τους πολλαπλάσιους εργαζόμενους. Το «παράθυρο» για λειτουργία μόνο στο πλαίσιο του delivery και του take away είναι μια ανάσα αλλά και πάλι δεν μπορούν όλα τα εστιατόρια να το εκμεταλλευτούν. Κι αυτό διότι πέρα από τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων (αφαίρεση καθισμάτων, πάγκων κ.λπ.), που έχουν ζητηθεί από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης με στόχο τη δραστική μείωση της συνάθροισης και του περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, θα πρέπει να διαθέτουν και ειδικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ειδικότερα, ακόμη και στην παρούσα φάση για να λειτουργήσουν όσα εστιατόρια δεν έχουν ΚΑΔ για take away και delivery, που προβλέπει τη λειτουργία επιχείρησης εστίασης χωρίς παροχή καθίσματος, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προσέλθουν στο αρμόδιο τμήμα της εφορίας τους, να δηλώσουν και να λάβουν νέο ΚΑΔ.

Η διαδικασία είναι μεν απλή και δεν χρειάζεται δικαιολογητικά, εφόσον ήδη υπάρχει παρεμφερής δραστηριότητα, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει η αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Για να γίνει ηλεκτρονικά η διαδικασία, θα πρέπει να δημοσιευτεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης.

«Επεσε» η ΓΕΜΗ

Ωστόσο, ακόμη και αυτό να γίνει άμεσα, η ηλεκτρονική υπηρεσία του ΓΕΜΗ για τη σύνδεση των επιχειρήσεων έχει «πέσει» από την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου η βλάβη δεν είχε διορθωθεί.

Στην ίδια ΚΥΑ αναμένεται να αποσαφηνιστεί ποια υπηρεσία θα αναλάβει την επιτήρηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων, καθώς και ποιες θα είναι οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις, αλλά και οι ποινικές ευθύνες των καταστηματαρχών.

Σύμφωνα πάντως με διευκρινιστικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, από το Σάββατο 14 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο εκείνα τα καταστήματα (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, εστιατόρια, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία) που θα παρέχουν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες takeaway και delivery.

Οι προϋποθέσεις για όλους
  • Να έχουν απομακρύνει όλα τα τραπεζοκαθίσματα, stools, πάγκους ορθίων, ομπρέλες κ.λπ.
  • Η ουρά για την αναμονή εντός και εκτός του καταστήματος να μην ξεπερνά τα πέντε άτομα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν όρθια και σε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους και από τον barista
  • Ολο το προσωπικό (περιλαμβανομένων των διανομέων) να φορά γάντια, να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και να έχει πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ.
  • Το ίδιο το κατάστημα θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά και να απολυμαίνεται τακτικά με πιστοποιημένα διαλύματα.
Μεταφορά εισφορών για τα κλειστά

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, όσα καταστήματα εστίασης παραμείνουν κλειστά, θα μπορούν να μεταφέρουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος (ΦΠΑ, φόροι, εισφορές) για τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό το μέτρο δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα παραμείνουν ανοιχτά, παρέχοντας υπηρεσίες σε πακέτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...