688
O Γιάννης Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο του φημισμένου Sports Illustrated | Sports Illustrated/CreativeProtagon

Οι «βιταμίνες» που κάνουν τον Αντετοκούνμπο άτρωτο

Sportscaster Sportscaster 4 Απριλίου 2019, 11:21
O Γιάννης Αντετοκούνμπο στο εξώφυλλο του φημισμένου Sports Illustrated
|Sports Illustrated/CreativeProtagon

Οι «βιταμίνες» που κάνουν τον Αντετοκούνμπο άτρωτο

Sportscaster Sportscaster 4 Απριλίου 2019, 11:21

Τα σουτ τριών πόντων ήταν η μοναδική μουτζούρα στο υπέροχο μπασκετικό του πορτρέτο. Η μόνη του αδυναμία. Ετσι, για να μην είναι τέλειος. Στα πρώτα 35 παιχνίδια του εφέτος, από τις 17 Οκτωβρίου έως το τέλος του 2018, σούταρε από μακριά με πιθανότητες… 15%. Οι αντίπαλοί του οχυρώνονταν στη ρακέτα τους και τον άφηναν να αστοχεί πίσω από τη γραμμή των 7,25 μέτρων. Αλλος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουν, δεν υπήρχε. Ωσπου ο προπονητής του, Μάικ Μπουντενχόλτζερ, άρχισε να του δίνει «βιταμίνες». Αυτή την κωδική ονομασία έδωσε ο ίδιος στα ιδιαίτερα μαθήματα -«η τέχνη του σουτ»- που, εδώ και αρκετό καιρό, παραδίδει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο βοηθός κόουτς, Μπεν Σάλιβαν.

Επειτα από πολλές ώρες έξτρα προπονήσεων, τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, ο Giannis ανέβασε τα ποσοστά του στα τρίποντα, στο 30%. Τον περασμένο Φεβρουάριο, που ψηφίστηκε «Πολυτιμότερος Παίκτης» στην Ανατολή, ευστόχησε σε δέκα από τα 25 μακρινά σουτ που επιχείρησε. Σχεδόν στα μισά! Δεν έγινε, ξαφνικά, «τριποντάκιας», ούτε το παρακάνει με τα σουτ από την περιφέρεια, όμως η τακτική των αντιπάλων του να τον αφήνουν αμαρκάριστο μακριά από το καλάθι τους, έπαψε να είναι καλή ιδέα. Ο Αντετοκούνμπο, «δουλευταράς» έτσι κι αλλιώς, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε να βελτιωθεί κι άλλο σε αυτόν τον τομέα. Εάν το κατορθώσει, θα είναι πραγματικά ασταμάτητος. Σε αυτή την περίπτωση, όπως πολύ σωστά το έθεσε ο προπονητής των Σίξερς, «οι αντίπαλοί του θα διαλέγουν το δηλητήριο με το οποίο θα πεθαίνουν».

Ο Giannis φιγουράρει σήμερα, 4 Απριλίου, στο εξώφυλλο του Sports Illustrated, για δεύτερη φορά την τελευταία διετία. Το διάσημο αθλητικό περιοδικό διάλεξε μια φωτογραφία που τον δείχνει να «πετάει», έτοιμος να καρφώσει στο καλάθι των Σπερς. Το άρθρο – ανάλυση έχει τίτλο «Giannis: How to Coach A Unicorn» («Πώς να προπονήσεις έναν μονόκερο» – λέξη που οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν κάποιον ως «ξεχωριστό») και αποτελεί έναν, ακόμη, ύμνο στον παίκτη – φαινόμενο που έχει ξετρελάνει τις ΗΠΑ.

Ιανουάριος 2017, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πρώτη φορά στο εξώφυλλο του Sports Illustrated
Απρίλιος 2019, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για δεύτερη φορά στο εξώφυλλο του Sports Illustrated

Από κοντά το ESPN, προβλέπει ότι ο Αντετοκούνμπο θα οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή του ΝΒΑ. Εγραψε πως η νίκη (131-121) των Μπακς επί των Νετς, στο Μπρούκλιν, είναι «σημάδι τίτλου». Ηταν η 45η της ομάδας του Μιλγουόκι με διψήφια διαφορά πόντων, κάτι που συνέβη μόλις για όγδοη φορά στα χρονικά του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Στις επτά προηγούμενες περιπτώσεις, όποιος εμφάνισε τέτοια επίδοση, αναδείχθηκε πρωταθλητής.

Σύμφωνα με το «Basketball Power Index» του ESPN -ένα μοντέλο αξιολόγησης των ομάδων του ΝΒΑ, το οποίο βασίζεται στη δυναμική τους, το πρόγραμμα των αγώνων τους και τις ημέρες ξεκούρασης-, οι Μπακς είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με πιθανότητες 41,2%. Απίστευτο, εάν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ουόριορς, τους περυσινούς πρωταθλητές, ανέρχεται στο 18,7%. Από όλες τις υπόλοιπες ομάδες, το Index δίνει διψήφιο ποσοστό μόνο στους Τορόντο Ράπτορς (14,3%).

Οι Μπακς απέχουν μόλις μια νίκη από το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας, εν όψει της postseason, και η παράδοση τους θέλει πρωταθλητές. Αλλά, ακόμη κι αν τα «Ελάφια» δεν αντέξουν μέχρι τέλους στην εξοντωτική διαδικασία των πλέι-οφ, ο Giannis πλησιάζει όλο και περισσότερο το βραβείο του «Πολυτιμότερου Παίκτη» της σεζόν. Οι ειδικοί τον θεωρούν φαβορί και για τον τίτλο του «Αμυντικού της Χρονιάς» (για την κανονική περίοδο του ΝΒΑ). Το γεγονός ότι το όνομά του «παίζει» και για τις δυο αυτές διακρίσεις, δείχνει το τεράστιο μέγεθός του. Εδώ και 36 χρόνια, που θεσπίστηκε το βραβείο για τον καλύτερο αμυντικό, μόνον ο Μάικλ Τζόρνταν (1988) και ο Χακίμ Ολάουζον (1994) κατόρθωσαν να κατακτήσουν και τα δυο τρόπαια μέσα στην ίδια σεζόν.

Ο Giannis είναι ο πρωταγωνιστής της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ νικών στο πρωτάθλημα. Είναι ο δεύτερος σκόρερ ανά χρόνο συμμετοχής. Είναι ο ηγέτης της πιο αποτελεσματικής άμυνας του τουρνουά. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το σπάνιο double- double. Τώρα που άρχισε να βάζει και τα τρίποντα, «ποιος τον πιάνει»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...