230
Το ταμείο της Airbus «γονάτισε» από τα πρόστιμα εξαιτίας σκανδάλων | Wikipedia

Σκανδαλώδης ζημία 1,36 δισ. ευρώ για την Airbus

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 20:26
Το ταμείο της Airbus «γονάτισε» από τα πρόστιμα εξαιτίας σκανδάλων
|Wikipedia

Σκανδαλώδης ζημία 1,36 δισ. ευρώ για την Airbus

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2020, 20:26

Είναι η πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία που η Airbus σημειώνει ζημία και μάλιστα 1,36 δισ. ευρώ. Και η αιτία είναι τα χρήματα που έχει καταβάλει για πρόστιμα, εξαιτίας υποθέσεων διαφθοράς. Το προηγούμενο «μείον» στο ταμείο της είχε σημειωθεί το 2009.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η οποία εδρεύει στη γαλλική πόλη Τουλούζ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ότι για τη χρήση του 2019 η καθαρή ζημία της είναι 1,36 δισ. ευρώ – το ταμείο της «γονάτισε» από πρόστιμα που ακολούθησαν τις καταγγελίες για υποθέσεις δωροδοκιών.

Το εργοστάσιο της Airbus στην Τουλούζ (Wikipedia)

Μεταξύ της εφετινής και της προηγουμένης χρήσεως, του 2018, υπάρχει ταμειακή άβυσσος: πέρσι η Airbus είχε αναφέρει καθαρά κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ.

Η Airbus συμφώνησε σε καταβολή προστίμων ύψους 3,6 δισ. ευρώ αφού υποβλήθηκε σε έρευνα για δωροδοκίες και άλλες υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν συναλλαγές στη Γαλλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ μεταξύ του 2004 και του 2016.

Οι έρευνες άρχισαν το 2016 έπειτα από διαδικασίες που κινητοποίησε η ίδια η εταιρεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διερεύνησαν τους ισχυρισμούς ότι έγιναν δωροδοκίες με αντάλλαγμα συμβάσεις πώλησης πολιτικών αεροσκαφών αλλά και δορυφόρων σε 20 χώρες.

Σε εμπορικό επίπεδο, η Airbus αύξησε τις παραγγελίες της σε 768 αεροσκάφη πέρυσι, καθώς ο βασικός ανταγωνιστής της, η αμερικανική κατασκευάστρια Boeing  υποχώρησε στην αγορά χάνοντας παραγγελίες πρώτη φορά μέσα σε τρεις δεκαετίες και παραδόσοντας μόνο 380 αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...