621
H Σίντι ΜακΛάφλιν τερματίζει έχοντας σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ | REUTERS/Lucy Nicholson

Σίντι ΜακΛάφλιν, η νέα «σούπερ-σταρ» του στίβου

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2022, 17:24
H Σίντι ΜακΛάφλιν τερματίζει έχοντας σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ
|REUTERS/Lucy Nicholson

Σίντι ΜακΛάφλιν, η νέα «σούπερ-σταρ» του στίβου

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2022, 17:24

Στα 400μ. Γυναικών τα 50,68 δευτερόλεπτα θα ήταν ένας θαυμάσιος χρόνος. Στην ίδια απόσταση με εμπόδια, είναι αδιανόητος. Κι όμως, τον πέτυχε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Ορεγκον η Σίντι ΜακΛάφλιν. Η τρομερή Αμερικανίδα έτρεξε σαν σίφουνας, άφησε τα άλλα δυο φαβορί της κούρσας πολύ πίσω, και διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα.

Δικό της ήταν και το προηγούμενο (51’’.41). Το είχε σημειώσει στο ίδιο στάδιο, το «Χέιγουορντ Φιλντ», τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια των αμερικανικών trials. Και το προ-προηγούμενο: 51’’.46 πέρυσι στο Τόκιο, όπου κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το 2020 είχε πετύχει κι άλλο: 51’’.90, στις Ολυμπιακές δοκιμές των ΗΠΑ. Είχε γίνει η πρώτη αθλήτρια που «έπεσε» κάτω από τα 52 δευτερόλεπτα. Τώρα έγινε η πρώτη με χρόνο κάτω από τα 51’’.

Ακόμη κι όσοι περίμεναν από την 23χρονη (θα τα κλείσει σε δυο εβδομάδες) ένα νέο «θαύμα» τόσο σύντομα, ασφαλώς δεν φαντάζονταν ότι θα τερμάτιζε σχεδόν ένα δευτερόλεπτο (0,73, για την ακρίβεια) γρηγορότερα σε σχέση με την προ μηνός καταπληκτική της επίδοση. Στο παρελθόν, για να βελτιωθεί το ρεκόρ κατά 78 εκατοστά στο συγκεκριμένο αγώνισμα, χρειάστηκαν 33 ολόκληρα χρόνια.

Φάνηκε από το ξεκίνημα της κούρσας, ότι θα ήταν μια ιστορική μέρα για τον στίβο. Η ΜακΛάφλιν εκκίνησε πολύ δυνατά, και στα 300 μέτρα είχε, ήδη, αποκτήσει προβάδισμα μεγαλύτερο του ενός δευτερολέπτου από την Φέμκε Μπολ, που την καταδίωκε. Αν και έτρεξε όσο καλύτερα μπορούσε (ισοφάρισε το εφετινό της ρεκόρ), η Ολλανδέζα τερμάτισε
με 52’’.27 -τεράστια διαφορά-, ενώ η Αμερικανίδα Ντιλάιλα Μουχάμαντ, παγκόσμια ρέκορντγούμαν το 2019, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με 53’’.13.

Μόλις ολοκλήρωσε την τέλεια κούρσα της, σαν σε προπόνηση, η ΜακΛάφλιν έσπευσε στον καθρέφτη του θριάμβου της: το χρονόμετρο. Ψιθύρισε «Thank you God», και αναζήτησε τον μέντορά της. Είναι ο Μπομπ Κέρσι, προπονητής και σύζυγος της θρυλικής Τζάκι Τζόινερ Κέρσι, η οποία ακόμη και σήμερα, στα 60 της, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο έπταθλο. Ο Κέρσι έχει συνεργαστεί και με την επτά φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκη, Αλισον Φίλιξ, η οποία σχολίασε στο Twitter (για την ΜακΛάφλιν): «Είναι απλά ξεχωριστή».

Είναι, πράγματι. Από μικρή κατακτά τις κορυφές, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Ο πολύς κόσμος τη γνώρισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ως τη νεαρότερη αθλήτρια που συμμετείχε στην Ολυμπιακή αποστολή των ΗΠΑ μετά το 1972. Είχε κλείσει τα 17 στη διάρκεια των Αγώνων. Το 2019, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο. Πέρυσι, στο Τόκιο, αναδείχτηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης. Και τώρα, στο Ορεγκον, ανέβηκε ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Με τρόπο πιο εντυπωσιακό από κάθε άλλη φορά.

«Ξέρετε, δεν πληρώνομαι γι’ αυτό. Το κάνω για διασκέδαση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως ποτέ δεν πίστεψα ότι θα συμβεί», είχε πει σε συνέντευξή της όταν είχε εξασφαλίσει την πρόκριση για το Ρίο ντε Τζανέιρο (2016). Πολύ σύντομα άρχισε να αμείβεται και, μάλιστα, πολύ καλά. Τόσο, ώστε το 2018 δεν δίστασε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι έπειτα από, μόλις, ένα χρόνο φοίτησης. Για τη σημερινή της επιτυχία θα εισπράξει πριμ 100.000 δολαρίων. Αλλά τα περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζει, προέρχονται από την εταιρεία αθλητικής ένδυσης New Balance.

Οπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους, συζητά με τον προπονητή της το ενδεχόμενο να αγωνιστεί, στο μέλλον, στα 400μ. απλά. Αν το αποφασίσει, το δεύτερο αρχαιότερο ρεκόρ στον στίβο Γυναικών, το 47’’.60 της Μαρίτα Κοχ, το οποίο «αντέχει» από το 1985, κινδυνεύει σοβαρά. Σε αυτό το αγώνισμα η νέα «σούπερ-σταρ» του κλασικού αθλητισμού είχε δοκιμάσει τις δυνάμεις της το 2018, και κατέγραψε ατομικό της ρεκόρ 50’’.08. Στα 18 της.

Τον περασμένο Μάιο παντρεύτηκε τον αγαπημένο της. Αν και πολύ νέα ακόμη, ήδη σχεδιάζει τη ζωή της μετά τον αθλητισμό. Και φαίνεται πως βλέπει το μέλλον της στη showbiz. Το ότι ανέθεσε την εκπροσώπησή της στην Endeavor, εταιρεία που μανατζάρει γνωστούς ηθοποιούς και τηλεοπτικές περσόνες, μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...