235
Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του | Pinterest

H ταινία «Βίβα Ζαπάτα!» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 16:25
Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του
|Pinterest

H ταινία «Βίβα Ζαπάτα!» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 16:25

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο του θερινού κινηματογραφικού αφιερώματος «ΣΙΝΕ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ σε κάδρο ιστορικό», προβάλλει, την Παρασκευή 30 Ιουνίου, (ώρα 21:30) την ταινία «Βίβα Ζαπάτα!» (ασπρόμαυρη, 1952 – 113’), στον εξώστη του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει αξιόλογες κλασικές αλλά και νεότερες ταινίες με βιογραφικό περιεχόμενο οι οποίες αφηγούνται αληθινές ιστορίες σημαντικών προσώπων και συνδέονται με αξιομνημόνευτα γεγονότα που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία.

Το «Βίβα Ζαπάτα!» -με τους Μάρλον Μπράντο, Αντονι Κουίν, Ζαν Πίτερς- αφηγείται την πραγματική ιστορία του μεξικανού ινδιάνου γεωργού Εμιλιάνο Ζαπάτα (1879-1919), μιας σπουδαίας ηγετικής προσωπικότητας των ανταρτών της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης του 1910.

Ο Ζαπάτα -με μια αντιπροσωπεία αγροτών- συναντούν τον δικτάτορα του Μεξικού, Πορφίριο Ντίαζ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση της γης τους. Ο Ντίαζ, όμως, τους αγνοεί και έτσι ο Ζαπάτα, μαζί με τον αδελφό του, Εουφέμιο, γίνεται αντάρτης προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά της κρατικής μηχανής.

Το αίτημα για ανακατανομή της γης οδηγεί όλη τη χώρα σε εξέγερση, υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Μαντέιρο. Οταν, τελικά, η κυβέρνηση του Ντίαζ πέφτει, τη θέση του παίρνει ο Μαντέιρο, αλλά στη συνέχεια ο Ζαπάτα διαπιστώνει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει…

Η ταινία του Ηλία Καζάν προτάθηκε για 5 βραβεία Οσκαρ χαρίζοντας στον Αντονι Κουίν το Οσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 και Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλέφωνο 210 3418051

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...