334
Ο Κώστας Σημίτης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι, 10 Δεκεμβρίου 1999. Δίπλα του ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντιτ | costassimitis.gr/images/

Σημίτης για ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση να απαιτήσει εφαρμογή της απόφασης του Ελσίνκι

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 14:58
Ο Κώστας Σημίτης στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι, 10 Δεκεμβρίου 1999. Δίπλα του ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντιτ
|costassimitis.gr/images/

Σημίτης για ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση να απαιτήσει εφαρμογή της απόφασης του Ελσίνκι

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 14:58

Παρέμβαση της Ελλάδας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητεί ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, προκειμένου να  εφαρμοστεί ο -ανεκπλήρωτος ακόμη, όπως υπογραμμίζει- όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία οφείλει να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Με δήλωσή του εν όψει της συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, ο κ. Σημίτης καλεί την κυβέρνηση να επιδιώξει τη λήψη μέτρων προστασίας έναντι της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» που θα μπορούσε «να προκαλέσει μία μη ελέγξιμη αναμέτρηση».

«Η ειρήνη στην περιοχή αφορά το σύνολο της Ένωσης. Μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ένωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους. Η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά στη δήλωσή του, με αφορμή της συνάντηση της Βάρνας, ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι «ένα σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία είναι η επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Στο πεδίο αυτό κυριαρχεί αντιπαλότητα και κλιμακούμενη ένταση. Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μία μη ελέγξιμη αναμέτρηση» γι αυτό και «η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει τους εκπροσώπους της Ένωσης να διασφαλίσουν μέτρα προστασίας της χώρας μας».

«Σε αυτά», σημειώνει, «θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο, και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση. Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύσει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες οπωσδήποτε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη της Ένωσης. Θα πρέπει να συνοδεύεται και από περιοδικό έλεγχο ώστε να ελέγχεται η πρόοδος της εφαρμογής του».

«Η ρύθμιση αυτή, είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις», καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός.