351
Ισραηλινοί στρατιώτες με στοιχείο του Iron Dome που θωρακίζει εδώ και δέκα χρόνια την αεράμυνα της χώρας | Shutterstock

«Σιδερένιος θόλος» από το Ισραήλ κατά των τουρκικών drones στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 11:06
Ισραηλινοί στρατιώτες με στοιχείο του Iron Dome που θωρακίζει εδώ και δέκα χρόνια την αεράμυνα της χώρας
|Shutterstock

«Σιδερένιος θόλος» από το Ισραήλ κατά των τουρκικών drones στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2022, 11:06

Η αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών drones και η εξουδετέρωση του όποιου πλεονεκτήματος δίνουν στην Αγκυρα είναι ψηλά στην ατζέντα των επιτελών του ελληνικού Πενταγώνου, ειδικά το τελευταίο διάστημα που πληθαίνουν οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και οι πτήσεις των Bayraktar πάνω από νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου.

Οι λύσεις που έχουν προκριθεί είναι το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό, και ένα σχεδιασμένο ειδικά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το Drone Dome, αμφότερα ισραηλινής κατασκευής.

Ο τρόπος λειτουργίας του Iron Dome. Ενα δίκτυο στοιχείων εντοπισμού εναέριων απειλών και οι συνεργαζόμενοι εκτοξευτές πυραύλων δημιουργούν ένα αδιαπέραστο πλέγμα ασφαλείας στον ουρανό | Shutterstock

Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μάνου Χαραλαμπάκη στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», τα δύο υψηλής τεχνολογίας συστήματα παρουσιάστηκαν στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση των επιτελών του ΥΠΕΘΑ για τις δυνατότητες των ισραηλινών υπερόπλων και ειδικά του Drone Dome το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ομπρέλα ασφαλείας στο Αιγαίο.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα διαθέτει ραντάρ 360 μοιρών και αφού εντοπίσει τον στόχο, προκαλεί παρεμβολές στις συχνότητες που επικοινωνεί με τη βάση του και τον χειριστή του, καθιστώντας το με αυτόν τον τρόπο άχρηστο επιχειρησιακά. Οι σταθμοί του Drone Dome μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε επίγειες βάσεις όσο και σε πλοία, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησής του σε απομακρυσμένες περιοχές του Αιγαίου. Οι ισραηλινοί ειδικοί ενημέρωσαν τους έλληνες αξιωματικούς πως με πέντε στοιχεία του συγκεκριμένου όπλου μπορεί να καλυφθεί το Αιγαίο απ’ άκρη σ’ άκρη, από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κάρπαθο!

Οσον αφορά στον «Σιδερένιο Θόλο», η δεκαετής χρήση του από την ισραηλινή αεράμυνα μαρτυρά την αποτελεσματικότητά του. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να καταρρίψει άμεσα οποιαδήποτε εναέρια απειλή, από drone και πύραυλο, μέχρι… οβίδα όλμου!

Ο ουρανός της πόλης Ασντότ στο νότιο Ισραήλ χαράσσεται από τις τροχιές των βολών του Iron Dome εναντίον των ρουκετών της Χαμάς| Shutterstock (φωτογραφία αρχείου)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...