327
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα λένε στο Κρεμλίνο | Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Σι σε Πούτιν: Σε περιμένω φέτος στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 14:53
Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν τα λένε στο Κρεμλίνο
|Sputnik/Sergei Karpukhin/Pool via REUTERS

Σι σε Πούτιν: Σε περιμένω φέτος στο Πεκίνο

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2023, 14:53

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στην «προτεραιότητα» που δίνει στις «στρατηγικές» σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.

Ο κινέζος πρόεδρος  δήλωσε ότι η επίσκεψη έχει μια «ιστορική λογική» διότι «είμαστε οι μεγαλύτερες δυνάμεις-γείτονες και στρατηγικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα».

Ο κινέζος πρόεδρος, που μίλησε κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο «θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην παγκόσμια στρατηγική σύμπραξη μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας», σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Σι, που συναντήθηκε τη Δευτέρα και ξανά την Τρίτη με τον Πούτιν δήλωσε επίσης ότι προσκάλεσε τον ρώσο πρόεδρο να επισκεφθεί την Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν στην Κίνα για το τρίτο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας Belt and Road (Μια ζώνη, ένας δρόμος) για τη Διεθνή Συνεργασία.

Προσκάλεσε επίσης τον Μισούστιν να επισκεφτεί την Κίνα και ζήτησε να υπάρξουν τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Πούτιν παρακολούθησε τις δύο πρώτες διασκέψεις Belt and Road που έγιναν στην Κίνα το 2017 και το 2019.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αναμενόταν να μονοπωλήσει την Τρίτη, τη συζήτηση των δύο προέδρων, η οποία ξεκίνησε στις δύο το μεσημέρι.

Κατά την συνάντηση της Δευτέρας, που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει την πρωτοβουλία του Πεκίνου με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν και ο Σι είχαν μια «διεξοδική» ανταλλαγή απόψεων κατά την πρώτη ημέρα των συνομιλιών τους και ότι συζήτησαν το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία.

«Υπήρξε μια πολύ διεξοδική ανταλλαγή απόψεων, μια σοβαρή συζήτηση στο ανεπίσημο μέρος».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι δύο ηγέτες μίλησαν για την πρόταση της Κίνας -ένα έγγραφο 12 σημείων που ζητάει την αποκλιμάκωση και εν τέλει την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία- αλλά και πάλι αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...