264
Πορτοκαλιές στη σκιά της Χιράλντα, του χαρακτηριστικού καμπαναριού του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης, | Shutterstock

Σεβίλλη: Δωρεάν ενέργεια για όλους από τις πορτοκαλιές!

Ελένη Κατρακαλίδη Ελένη Κατρακαλίδη 19 Μαρτίου 2021, 20:00
Πορτοκαλιές στη σκιά της Χιράλντα, του χαρακτηριστικού καμπαναριού του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης,
|Shutterstock

Σεβίλλη: Δωρεάν ενέργεια για όλους από τις πορτοκαλιές!

Ελένη Κατρακαλίδη Ελένη Κατρακαλίδη 19 Μαρτίου 2021, 20:00

Ενα από τα αξιοθέατα της Σεβίλλης είναι οι χιλιάδες πορτοκαλιές που βρίσκονται εδώ και εννέα αιώνες διάσπαρτες στους δρόμους της πόλης. Τα πορτοκάλια έφτασαν στη Σεβίλλη τον 9ο αιώνα, πιθανότατα από κάποια περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, και εκτός των άλλων προσφέρουν μια υπέροχη σκιά στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας τους καλοκαιρινούς μήνες και γενικότερα όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, η δημοτική εταιρεία ύδρευσης της πόλης, η Emasea, ανέπτυξε ένα έξυπνο όσο και φιλόδοξο σχέδιο εκμετάλλευσης όλων αυτών των πορτοκαλιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν περίπου 50.000 πορτοκαλιές στους δρόμους της ισπανικής πόλης. Ομως τα πορτοκάλια τους είναι ξινά και δεν χρησιμοποιούνται για κατανάλωση. Επιπλέον, πάρα πολλά πέφτουν από τα δέντρα στο έδαφος και σαπίζουν, υποχρεώνοντας τις δημοτικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για να καθαρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Ο καθαρισμός των πορτοκαλιών από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια κοστίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως στον Δήμο της Σεβίλλης.

«Η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα πορτοκάλια και αναζητήσαμε μια λύση που να δίνει προοπτική αυτάρκειας» αναφέρει ο Μπενίνιο Λόπεζ, επικεφαλής του τομέα περιβάλλοντος της Emasea. H λύση που βρέθηκε είναι να χρησιμοποιούνται τα πορτοκάλια μαζί με άλλα είδη αποβλήτων για τη δημιουργία ενός βιοαερίου, το οποίο θα ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις καθαρισμού του πόσιμου νερού της πόλης.

Υπολογίζεται ότι οι πορτοκαλιές στους δρόμους της Σεβίλλης παράγουν περί τους 450.000 τόνους πορτοκάλια. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το σύνολο αυτής της ποσότητας για να δημιουργήσουν βιοαέριο, με το οποίο θα ηλεκτροδοτήσουν 73.000 νοικοκυριά στην πόλη. Θα δημιουργήσουν επίσης βιοκαύσιμα για να κινούνται τα λεωφορεία του δήμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...