524
Το Ουεστμίνστερ, η έδρα του βρετανικού Κοινοβουλίου | Wikipedia

Σεξισμός στα έδρανα: Δεκαοκτώ βουλευτίνες στην Βρετανία αρνούνται να είναι ξανά υποψήφιες

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 12:21
Το Ουεστμίνστερ, η έδρα του βρετανικού Κοινοβουλίου
|Wikipedia

Σεξισμός στα έδρανα: Δεκαοκτώ βουλευτίνες στην Βρετανία αρνούνται να είναι ξανά υποψήφιες

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 12:21

Απειλές σεξουαλικής βίας. Ρατσιστική κακοποίηση και σεξιστική αντιμετώπιση. Απειλές μέχρι και για την ίδια τους την ζωή.

Δεκαοκτώ γυναίκες βουλευτές που αποφάσισαν να μην θέσουν ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου ισχυρίζονται ότι η κακοποίηση, οι απειλές και η κουλτούρα εκφοβισμού είναι ο νούμερο ένα λόγος που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ουέστμινστερ.

«Είμαι πραγματικά ψυχολογικά εξαντλημένη από την άνευ προηγουμένου εισβολή στην ιδιωτική μου ζωή, την ταλαιπωρία και όλον αυτόν τον εκφοβισμό που πλέον έχει γίνει η νόρμα», γράφει η βουλευτής Χάιντι Αλεν σε μια λεπτομερή επιστολή προς τους εκλογείς της, εξηγώντας γιατί δεν θα είναι υποψήφια ξανά.

«Κανείς σε καμία δουλειά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει απειλές, επιθετικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να του φωνάζουν κοσμητικά επίθετα στο δρόμο, να τον βρίζουν με σκαιό τρόπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να φτάνει στο σημείο να εγκαθιστά συναγερμούς παντού μέσα στο σπίτι του», προσθέτει.

Όπως τονίζουν οι Times, η Αλεν είναι μεταξύ των γυναικών βουλευτών που δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξισμό και εκφοβισμό.

«Η σεξιστική ρητορική εναντίον των γυναικών έχει πλέον επικρατήσει σε σημείο που αναφέρονται σε μας γενικά με την λέξη που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τα γυναικεία γεννητικά όργανα», έγραψε η Κάρολαιν Σπέλμαν των Τόρις που δήλωσε πως παραιτείται μετά από 22 χρόνια στο κοινοβούλιο!

Η κατάσταση ανάγκασε πρόσφατα 72 γυναίκες βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα της Βρετανίας να διατυπώσουν την αλληλεγγύη τους προς τη Μέγκαν Μαρκλ, τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάρι, στη στάση που έχει υιοθετήσει κατά των ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσίευση άρθρων με επίκεντρο τον χαρακτήρα της και την οικογένειά της.

Η βουλευτής Χόλι Λιντς συνέταξε και έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή, την οποία υπέγραψε η ίδια και άλλες 71 γυναίκες συνάδελφοί της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ως βουλευτές από κάθε πολιτική τάση, θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς εσάς, για τη στάση που υιοθετείτε εναντίον της συχνά προσβλητικής και παραπλανητικής φύσης των άρθρων που δημοσιεύονται σε ορισμένες εφημερίδες σχετικά με εσάς, τον χαρακτήρα σας και την οικογένειά σας» τονίζεται στην επιστολή.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άρθρα και οι τίτλοι ισοδυναμούν με εισβολή στην ιδιωτική σας ζωή, ενώ επιδίωξαν να διασπείρουν συκοφαντίες σχετικά με τον χαρακτήρα σας χωρίς κάποιο λόγο όπως μπορούμε να αντιληφθούμε», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τις Βρετανίδες πολιτικούς, αν και ο ρόλος τους είναι πολύ διαφορετικός, επισημαίνουν την κατανόησή τους για την «κακομεταχείριση και τον εκφοβισμό» που χρησιμοποιούνται συχνά για τη δυσφήμιση γυναικών που κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Μαρκλ προσέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη εναντίον εφημερίδας απαντώντας στο «bullying» που δέχεται το ζευγάρι από μερίδα των βρετανικών ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, ο Χάρι είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι βρετανικές ταμπλόιντ της Αμερικανίδα σύζυγό του θυμίζει τον τρόπο που προσέγγιζαν τη μητέρα του, την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Το ζευγάρι, το οποίο έχει αποκτήσει ένα μωράκι πέντε μηνών, μίλησε για την πίεση του να βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής ΜΜΕ, σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα.

Η Μαρκλ, μια πρώην ηθοποιός, ανέφερε πως οι φίλες της την είχαν προειδοποιήσει για τις ταμπλόιντ, όταν γνώρισε για πρώτη φορά τον Χάρι.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήταν εύκολο, όμως νόμιζα ότι θα ήταν δίκαιο και αυτό ακριβώς είναι το κομμάτι με το οποίο δυσκολεύομαι πολύ να συμφιλιωθώ» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...