221
Τα χαρτιά με τα νέα 200ευρα τυπώνονται στις μυστικές τοποθεσίες της Τράπεζας της Ιταλίας | REUTERS/Yara Nardi

Σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:07
Τα χαρτιά με τα νέα 200ευρα τυπώνονται στις μυστικές τοποθεσίες της Τράπεζας της Ιταλίας
|REUTERS/Yara Nardi

Σε κυκλοφορία τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:07

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε από την Τρίτη σε κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα νέας γενιάς των 100 και των 200 ευρώ. Με την εισαγωγή των νέων αυτών χαρτονομισμάτων στην αγορά ολοκληρώνεται η σειρά «Ευρώπη», ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς.

Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ είναι τα τελευταία στη σειρά κυκλοφορίας καθώς έχουν προηγηθεί αυτά των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ.

Πάντως, οι ειδικοί της ΕΚΤ φαίνεται ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στην κυκλοφορία χαρτονομισμάτων τρίτης γενιάς στοχεύοντας στην ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος της έκδοσης χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ Λορ Λελουέτ, τα νέα χαρτονομίσματα «είναι πιο συμπαγή και πιο βολικά στη χρήση, τα χρώματα τους είναι πιο φωτεινά και είναι περισσότερο ασφαλή».

Τα καινούργια χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ θα έχουν το ίδιο μήκος με πριν. Αυτό που αλλάζει είναι το ύψος το οποίο θα είναι αντίστοιχο με εκείνο του χαρτονομίσματος των 50 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ τόνισε ότι τα χαρτονομίσματα θα έχουν το ίδιο ύψος διότι αυτό θα τα καθιστά «πιο εύκολα στη χρήση και θα μπορούν να επεξεργαστούν πιο αποτελεσματικά από μηχανές».

Τέλος, το νέο ύψος θα προστατεύει τα χαρτονομίσματα από την φθορά του χρόνου και την τριβή καθώς θα χωρούν ευκολότερα στα πορτοφόλια των ευρωπαίων πολιτών ενώ παράλληλα «είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραχαραχθούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...