231
Ο Κάρλος Ταβάρες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PSA | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Σε γαλλικά χέρια ο ευρωπαϊκός κλάδος της General Motors

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 09:51
Ο Κάρλος Ταβάρες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PSA
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Σε γαλλικά χέρια ο ευρωπαϊκός κλάδος της General Motors

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2017, 09:51

Η PSA, η εταιρεία που κατέχει την Peugeot και την Citroen συμφώνησε με την General Motors την εξαγορά του ευρωπαϊκού κλάδου της αμερικανικής εταιρείας, έγινε γνωστό τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Η εξαγορά έχει ύψος 2,2 δισ. ευρώ και αφορά μονάδες όπως την Opel και την Vauxhall, τη βρετανική φίρμα της Opel.

H PSA θα καταβάλει μετρητά και μετοχές, ενώ από την πλευρά της η GM δεν θα γίνει αμέσως μέτοχος της γαλλικής εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Oταν εγκριθεί και ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα φέρει την γαλλική PSA στην δεύτερη θέση των μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων στην Ευρώπη μετά την Volkswagen και πάνω από την Renault-Nissan. Παράλληλα, θα σημάνει και το τέλος της παρουσίας της General Motors στην Ευρώπη μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς κέρδη.

Οι συζητήσεις είχαν ανακοινωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Ενα από τα σημεία-αγκάθια ήταν το μέλλον του ασφαλιστικού ταμείο της Opel το οποίο έχει μεγάλα ελλείμματα (γύρω στα 7 δισ. δολάρια), τα οποία εν μέρει μόνο θα αναλάβει η γαλλική εταιρεία. Επιπλέον, διαφωνίες υπήρχαν στο κατά πόσο η PSA θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των ηλεκτρι9κών αυτοκινήτων από την GM.

Ωστόσο, σημειώνει το BBC, η εξαγορά έχει δημιουργήσει φόβους ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, στα εργοστάσια της Vauxhall στη Βρετανία, τα οποία απασχολούν 4.500 εργαζόμενους.

Από κοινού η PSA και η Opel υπολογίζεται ότι θα έχουν το 2017 πωλήσεις 5 εκατ. αυτοκινήτων και έσοδα της τάξης των 75 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...