852
Ο Σαΐφ Καντάφι ποζάρει κάτω από πορτρέτο του Μουαμάρ Καντάφι, το 2004. Θέλει να ηγηθεί της νέας Λιβύης, βασιζόμενος στη λαϊκή νοσταλγία για το καθεστώς του μπαμπά του | Lynsey Addario/Getty Images Reportage

Σαΐφ Καντάφι: Αποκαλυπτικά email για τον βίο και την πολιτεία του

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 11:45
Ο Σαΐφ Καντάφι ποζάρει κάτω από πορτρέτο του Μουαμάρ Καντάφι, το 2004. Θέλει να ηγηθεί της νέας Λιβύης, βασιζόμενος στη λαϊκή νοσταλγία για το καθεστώς του μπαμπά του
|Lynsey Addario/Getty Images Reportage

Σαΐφ Καντάφι: Αποκαλυπτικά email για τον βίο και την πολιτεία του

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 11:45

Σε διάφορα παλιά email και έγγραφα για τον Σαΐφ Καντάφι στήριξε δημοσίευμα του ο Guardian. Ο προφανής λόγος του βρετανικού ενδιαφέροντος είναι οι σημερινές πολιτικές φιλοδοξίες του απογόνου του Μουαμάρ Καντάφι, του συνταγματάρχη που έγινε δικτάτορας της Λιβύης προτού λιντσαριστεί από τον όχλο. Τα στοιχεία για τον Σαΐφ αφορούν την κατά βάσιν ανέμελη περίοδο της ζωής του, όταν ήταν πλέιμποϊ και μεταπτυχιακός φοιτητής στο London School of Economics, αλλά και τις σχέσεις του με το Δυτικό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό εκείνα τα χρόνια. Οι επιμελητές του μακροσκελούς κειμένου έγραψαν ότι από το υλικό προκύπτει η εικόνα του καθεστώτος του πατέρα του. Στόχος του δημοσιεύματος είναι ξεκάθαρα η ανάδειξη της ακαταλληλότητας του Σαΐφ όσον αφορά την ανάληψη πολιτικού αξιώματος, δεδομένου ότι οι Λίβυοι τον αποδέχονται ως υποψήφιο.

Τα καλά χρόνια για τον Σαΐφ, που συντίθενται (ή κατακερματίζονται) σε πολυτελή και «εξωτικά» πάρτι και σε άλλες διασκεδαστικές ασχολίες, τελειώνουν λίγο προτού ξεσπάσει η εμφύλια αναταραχή στη Λιβύη. Μετά τη δολοφονία του Μουαμάρ, ο Σαΐφ αρχικώς συνελήφθη και κατόπιν εχάθη από προσώπου Γης. Η επανεμφάνισή του στο προσκήνιο έγινε έπειτα από μία δεκαετία. Από το άντρο των δεσμοφυλάκων του βγήκε αγνώριστος κατά τη διάρκεια του περσινού Ραμαζανίου, και η είδηση κυκλοφόρησε αμέσως από τα Δυτικά Μέσα. Υποτίθεται ότι η Λιβύη έβγαινε και αυτή από τον εμφύλιο πόλεμό της και έμπαινε σε πορεία εκδημοκρατισμού μέσω εκλογών. Ο Σαΐφ δήλωσε τότε ότι θα διεκδικούσε την προεδρία της χώρας του.

Νοέμβριος 2011: o Σαΐφ Καντάφι περικυκλωμένος από αντάρτες, κατά τη σύλληψη του στην πόλη Ομπάρι της Λιβύης | EPA/LIBYAN YOUTH MOVEMENT

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Οι φύλαρχοι και οι επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων δεν μπόρεσαν να ομονοήσουν καν στη διεξαγωγή της διαδικασίας, και πλέον ο ΟΗΕ τους πιέζει ώστε να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη και να τελειώσει η δουλειά. Το επείγον του πράγματος αφορά ασφαλώς και τα πετρέλαια της Λιβύης. Αν τα καταφέρουν να στήσουν κάλπες, ο Σαΐφ φαίνεται ότι θα μαζέψει πολλές ψήφους καθώς οι Λίβυοι νοσταλγούν τη σχετική σταθερότητα των ημερών του Μουαμάρ, σχολίασαν οι Βρετανοί. Ωστόσο υπάρχουν εμπόδια. Ο Σαΐφ καταζητείται από Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Θεωρείται υπεύθυνος για δολοφονίες και διώξεις που διέπραξαν οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του πατέρα του.

Επιστρέφοντας στα ηλεκτρονικά μηνύματα και στα στοιχεία που συγκέντρωσε, ο Guardian έγραψε ότι ο Σαΐφ μετακόμισε στο Λονδίνο το 2002 μαζί με μία ομάδα αξιωματούχων σε ρόλο διαχειριστών των υποθεσεών του. Κάποιος νεαρός ονόματι Φαϊζάλ Ζουάουι, εκ των στενών του φίλων, του οργάνωνε τα πάρτι, τα ταξίδια με τις πολυτελείς θαλαμηγούς τα ραντεβού με τα κολ γκερλ, κ.λπ. Εμεινε πρώτα στην Μπελγκράβια ο Σαΐφ, στο πανάκριβο κέντρο του Λονδίνου. Κατόπιν οι απαιτήσεις του μεγάλωσαν. Ηθελε περισσότερα διαμερίσματα, μπάτλερ, οδηγό και προσωπικό ασφαλείας. Τα στοιχεία που λέει ο Guardian ότι διαθέτει δείχνουν ότι ο Σαΐφ συναντήθηκε ακόμη και με στελέχη της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 για να επιλύσει το ζήτημα της προσωπικής ασφαλείας του.

Ο Σαΐφ Καντάφι το καλοκαίρι του 2010, δηλαδή την εποχή των email που παρουσίασε ο Guardian | EPA/SABRI ELMHEDWI

Ο Σαΐφ συναντήθηκε και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έγραψε το βρετανικό Μέσο. Το 2003, ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι η Λιβύη αποδέχεται την ευθύνη για το Λόκερμπι (βόμβα στο αεροπλάνο της Pan Am) και ότι θα καταβάλει 2,7 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις υπέρ των οικογενειών των θυμάτων. Κατόπιν βάλθηκε να απελευθερώσει από τις βρετανικές φυλακές τον βομβιστή Αμπντελμπασέτ  Αλ-Μεγκράνι οργανώνοντας εκστρατεία στα media. Κατάφερε να τον απελευθερώσει με ιατρική γνωμάτευση περί καρκίνου του προστάτη. Ο Guardian έγραψε ότι τα email δείχνουν και τις πιέσεις που ασκούσε ο Σαΐφ στην κυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν αναφορικά με το θέμα του Αλ-Μεγκράνι. Ανέφερε μάλιστα περιστατικό στην Κέρκυρα, μία συνάντηση του Σαΐφ με έναν υπουργό του Μπράουν, τον Πίτερ Μάντελσον, στη βίλα Ρότσιλντ.

Τα έγγραφα του Guardian ανακάτεψαν στις επαφές του Σαΐφ και το μοντέλο της εποχής, τη Ναόμι Κάμπελ, ότι το 2010 του είχε στείλει email για να την εξυπηρετήσει επειδή ήθελε να επισκεφθεί με θαλαμηγό τη Λιβύη. Οι Βρετανοί έγραψαν ότι εκπρόσωπός της διέψευσε την ανταλλαγή των email. Το τελευταίο και πιο ενδιαφέρον των email αναφέρεται στις επαφές του Σαΐφ με τον ιδρυτή του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ. Ο Σβαμπ είχε προσκαλέσει τον Λίβυο να παραστεί στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2011, με την ιδιότητα του «υποστηρικτή του διαλόγου», ωστόσο όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη δύο εβδομάδες μετά το Νταβός, ο Σαΐφ υποσχόταν να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σφαίρα. «Αμέσως  το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διέκοψε κάθε επαφή μαζί του» υπογράμμισαν με έμφαση οι Βρετανοί.

Αλλο ενδιαφέρον στοιχείο: ο «κολλητός» του Σαΐφ, ο Ζουάουι, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, τον πρόδωσε λίγον καιρό αργότερα, αφού έγινε μάρτυρας κατηγορίας στο δικαστήριο της Χάγης. Ο ίδιος καπάτσος Λίβυος συνεργάστηκε και με τη «μεταβατική κυβέρνηση» της Τρίπολης και κάρφωσε το λημέρι του. Εσπευσαν πρώτοι και «συνέλαβαν τον Σαΐφ» οι πολιτοφύλακες που τον απελευθέρωσαν πέρσι. «Η φύση οποιασδήποτε συμφωνίας με αυτούς τους απαγωγείς του δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο γιος ενός διαβόητου δικτάτορα είναι ελεύθερος να θέσει υποψηφιότητα» σχολίασε ο Guardian κλείνοντας το αφιέρωμά του στον Σαΐφ Καντάφι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...