394
Η Μπάρμπι και η Αννα | Roscosmos

Ρωσίδα κοσμοναύτης έγινε κούκλα Barbie!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:46
Η Μπάρμπι και η Αννα
|Roscosmos

Ρωσίδα κοσμοναύτης έγινε κούκλα Barbie!

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 19:46

Δεν περιμένει το παραμυθένιο πριγκιπόπουλο αδρανής, κλεισμένη στον παιχνιδόπυργό της. Αυτή η κούκλα είναι Barbie αλλιώτικη. Συνθέτει το μοντέρνο κοριτσίστικο όνειρο με όρεξη, επιμονή, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και με σκληρή δουλειά. Είναι αστροναύτης και θα καβαλήσει το διαστημόπλοιο για να διασχίσει τους ουρανούς και να ταξιδέψει με την αξία της στο Διάστημα.

Το πρότυπό της είναι η ρωσίδα κοσμοναύτης Αννα Κίκινα, μία ολοζώντανη γυναίκα από τη Σιβηρία, το πρόσωπο που ενέπνευσε τους σχεδιαστές τής εταιρείας Mattel να σχεδιάσουν μία κούκλα κατάλληλη να λέει στις πιτσιρίκες πως ό,τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους περνάει αποκλειστικά από το χέρι τους, πως όποιο επάγγελμα και να ονειρευτούν μπορεί, τελικά, και να το αδράξουν.

Ετσι η Κίκινα, που έγινε κοσμοναύτης το 2012, έγινε και ισχυρό πρότυπο για τα μικρά κορίτσια. Η κούκλα Κίκινα-Barbie κυκλοφορεί σε δύο τύπους: και με την μπλε στολή της εκπαίδευσης και με τη διαστημική της. Και τα δύο μοντέλα φέρουν τα σύμβολα και τα διακριτικά της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Με την ευκαιρία, η πραγματική Αννα, η αστροναύτης, εκμυστηρεύτηκε ότι όταν η ίδια ήταν μικρό κορίτσι δεν ονειρευόταν το διαστημόπλοιο. «Αν όμως είχα και εγώ μία τέτοια Barbie, μπορεί και να το είχα ονειρευτεί. Δεν είναι ότι κάθε κορίτσι που παίζει με τέτοια Barbie θα θελήσει να γίνει αστροναύτης. Οχι. Το σημαντικότερο είναι ότι θα καταλάβει πως όλα γίνονται και πως έχει το δικαίωμα να θέλει να γίνει ό,τι στ’ αλήθεια επιθυμεί».

Η 36χρονη Αννα, που σπούδασε Μηχανολογία αλλά και Οικονομικά στο Νοβοσιμπίρσκ, είναι η μοναδική γυναίκα στην ομάδα της Roscosmos που του χρόνου θα πετάξει στο Διάστημα. Αυτή θα είναι και το σύμβολο των εορτασμών για την 60ή επέτειο της πτήσης του Γιούρι Γκαγκάριν, του σοβιετικού κοσμοναύτη που στις 12 Απριλίου 1961 έγινε ο πρώτος διαστημάνθρωπος στην Ιστορία. Η Αννα θα πάρει μαζί της στο ταξίδι και την κούκλα Barbie που έχει τη μορφή της.

Το 2012 η Αννα τυχαίως πληροφορήθηκε ότι η Roscosmos ζητούσε νέους για να στελεχώσουν τα προγράμματά της. Συνέταξε το βιογραφικό της. Επελέγησαν 304 άτομα από χιλιάδες που έστειλαν αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και 43 γυναικών. Στο τέλος οι υπεύθυνοι διάλεξαν οκτώ άνδρες και μόνο μία γυναίκα, την Αννα Κίκινα. Θα ακολουθούσε και αυτή τον δρόμο της δόξας, σαν τη θρυλική Βαλεντίνα Τερέσκοβα, την πρώτη κοσμοναύτη, του 1963, και σαν την τελευταία, την Ελένα Σέροβα, του 2014.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...