1053
| CreativeProtagon

Ο στριμωγμένος Πούτιν και η πυρηνική απειλή

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 15:10
|CreativeProtagon

Ο στριμωγμένος Πούτιν και η πυρηνική απειλή

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2022, 15:10

Το τικ τακ του ρολογιού της Αποκάλυψης άρχισε και πάλι να ακούγεται ανησυχητικά δυνατά στον κόσμο. Το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ρώσος ομόλογός του άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες να μιλούν ανοιχτά για πυρηνικά όπλα, ήταν μια πρώτη απόδειξη ότι η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων έχει εισέλθει σε μια νέα, εξαιρετικά κρίσιμη, φάση την οποία η ανθρωπότητα είχε να βιώσει πολλές δεκαετίες.

«Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα, να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης, έως το ακραίο σημείο μετατροπής της ουκρανικής κρίσης σε πυρηνικό πόλεμο, αν και με τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία εξακολουθούν να είναι καταστροφικά όσο η βόμβα της Χιροσίμα», γράφει σε ανάλυσή του ο Τζιανλούκα ντι Φέο της La Repubblica.

Σε αυτό το πλαίσιο πρώτος αποφάσισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστεί πιο προκλητικός και απειλητικός. Το διάγγελμα του ρώσου προέδρου αναμενόταν το βράδυ της Τρίτης, καθώς νωρίτερα οι διοικήσεις των ελεγχόμενων από τα ρωσικά στρατεύματα περιφερειών της Ουκρανίας ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με ερώτημα την ένωσή τους με τη Ρωσία.

Τελικά το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν μεταδόθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου να κηρύττει μερική επιστράτευση, να επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τις δυνάμεις του περιοχές, και να απειλεί τη Δύση με «σύγχρονα όπλα καταστροφής» (βλ. πυρηνικά), κάνοντας, μάλιστα, λόγο, για «υπεράσπιση της πατρίδας». Η επιλογή του Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμο ήταν «επιβεβλημένη, επειδή βρίσκεται στριμωγμένος σε μια γωνία, και αυτό καθιστά το σενάριο ακόμη πιο επικίνδυνο», γράφει ο Ντι Φέο.

Στο πεδίο δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πίεση που ασκείται στις ρωσικές δυνάμεις είναι τεράστια. Το Κίεβο διαθέτει περισσότερους στρατιώτες με πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και, κυρίως, ακμαιότατο ηθικό. Πλέον το μήκος της γραμμής του μετώπου ξεπερνά τα χίλια χιλιόμετρα και στην παρούσα φάση οι στρατηγοί του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, δηλαδή είναι σε θέση να αποφασίζουν πού και πώς να βάλλουν κατά των ρωσικών δυνάμεων.   

Ενώπιον της αντεπίθεσης των Ουκρανών η Μόσχα έφτασε στο σημείο «κυριολεκτικά να ξύνει τον πάτο του βαρελιού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός αρθρογράφος, στρατολογώντας κατάδικους και μεσήλικες άνδρες, και αποστέλλοντας στο μέτωπο πεπαλαιωμένα άρματα μάχης και πυροβόλα.

Οι Ουκρανοί προωθούνται στο Λουγκάνσκ (ανακαταλαμβάνοντας μερικές κοινότητες της αποσχιστικής «Λαϊκής Δημοκρατίας» που καταλήφθηκαν από τους Ρώσους το καλοκαίρι) και συγκεντρώνουν δυνάμεις στις πύλες του Ντονέτσκ, με αποτέλεσμα ακόμη και η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς να φαίνεται ανέφικτη, τουλάχιστον στη παρούσα φάση. Επιπρόσθετα, οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση βολής από το Μπέλγκοροντ (εναντίον του οποίου έχουν ήδη βάλει) και άλλες παραμεθόριες πόλεις της Ρωσίας ενώ οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Harpoon, που αποστέλλονται από την Ουάσιγκτον στο Κίεβο, μπορούν να πλήξουν ακόμη και τα λιμάνια της Κριμαίας.

«Ο νέος Τσάρος ξέρει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο: ο αυταρχικός ηγέτης βλέπει την αξιοπιστία του να ραγίζει και στο εσωτερικό και στη διεθνή σκηνή. Αυτό το συνειδητοποίησε στη σύνοδο κορυφής της Σαμαρκάνδης, όπου ο Σι Τζινπίνγκ τον αντιμετώπισε με προμελετημένη ψυχρότητα. Αλλά αντί να οπισθοχωρήσει, αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού», συνοψίζει ο Ντι Φέο.

Μετά το διάγγελμα του ρώσου προέδρου ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών και αυτό σημαίνει πως ο πόλεμος θα μπορούσε να μαίνεται για πολύ καιρό ακόμη. Με τα δημοψηφίσματα στο Λουγκάνσκ, στο Ντονέτσκ, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα προετοιμάζεται η προσάρτηση των εν λόγω εδαφών στη Ρωσία, τα οποία, έτσι, θα τεθούν αυτομάτως κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας.

Ο Ντι Φέο υπενθυμίζει πως, επί του θέματος, ο εκπρόσωπός του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διαβάσει τις αρχές του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας: «Η πολιτική όσον αφορά την πυρηνική αποτροπή είναι αμυντικού χαρακτήρα και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, αποθαρρύνοντας έναν πιθανό αντίπαλο από επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, αποτρέποντας την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και τον τερματισμό τους υπό συνθήκες απαράδεκτες για τη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Ως «προϋποθέσεις για τη μετάβαση στη χρήση πυρηνικών όπλων» υποδεικνύονται τρεις καταστάσεις που θεωρητικά μπορούν να υπάρξουν σήμερα στο ουκρανικό μέτωπο: α) η απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας, των ρωσικών πόλεων, της Κριμαίας και των περιοχών που θα προσαρτηθούν με τα επικείμενα δημοψηφίσματα, β) ο κίνδυνος οι εχθροπραξίες να οδηγήσουν σε ήττα και, γ) η κλιμάκωση. Ειδικά όσον αφορά την κλιμάκωση, η Μόσχα έχει ήδη χαράξει μία «πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει τις ΗΠΑ από το να καταστούν μέρος της σύγκρουσης», προμηθεύοντας τους Ουκρανούς με όπλα ολοένα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Αρα, πόσο, πιθανή είναι μια πυρηνική κλιμάκωση του πολέμου; «Την πυρηνική αντίστροφη μέτρηση δεν την πυροδοτούν αυτόματοι μηχανισμοί, αλλά περίπλοκες αξιολογήσεις που έχουν πολλές πτυχές και έναν μοναδικό στόχο: την αποτροπή, τον εκφοβισμό του αντιπάλου. Οπως και στη διάσημη Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, το σχέδιο είναι να ενταθεί το αίσθημα του τρόμου, προκειμένου να επιτευχθεί μια επικερδής συμφωνία», εξηγεί ο Ντι Φέο, κάνοντας λόγο για μια «ανατριχιαστική παρτίδα» στο πλαίσιο της οποίας το Κρεμλίνο προβαίνει σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες πολιτικού, στρατιωτικού, διπλωματικού, οικονομικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Η Μόσχα εξακολουθεί να ποντάρει στον εκβιασμό με το φυσικό αέριο, ο οποίος, ωστόσο, προς το παρόν δεν φέρνει αποτέλεσμα. Τα κράτη της Ευρώπης, παρά τα όποια πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν, εξακολουθούν να τάσσονται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία, αποστέλλοντας περισσότερα όπλα στο Κίεβο, ακόμη και η διστακτική Γερμανία.    

Οσον αφορά τη συνέχεια, «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια διέξοδο. Ο δρόμος που ακολούθησε το Κρεμλίνο με τα δημοψηφίσματα εξαλείφει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης», καταλήγει ο Ντι Φέο, υπενθυμίζοντας πως το Κίεβο δηλώνει πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί ενώ δείχνει να μην φοβάται ούτε καν τη πυρηνική απειλή.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι έγραψε ότι οι μάχες θα τερματιστούν μόνο με την κατάκτηση της Κριμαίας: «Είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι οι πυρηνικές επιθέσεις μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας για αντίσταση, αλλά συγχρόνως δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή των (μεγάλων) δυνάμεων σε μια πυρηνική σύγκρουση περιορισμένης κλίμακας, και αυτό καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...