273
| Pakistani security sources/Handout via REUTERS

Πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από την Ινδία έπεσε στο Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 20:57

Πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από την Ινδία έπεσε στο Πακιστάν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 20:57

Η Ινδία επιβεβαίωσε ότι εκτόξευσε κατά λάθος έναν πύραυλο στο Πακιστάν λόγω «τεχνικής δυσλειτουργίας» κατά τη διάρκεια συντήρησης ρουτίνας, δίνοντας τη δική της εκδοχή για το συμβάν, μετά την προειδοποίηση του μακροχρόνιου εχθρού της, Πακιστάν, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει «δυσάρεστες συνέπειες».

Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη, ανέφερε η Ινδία που σημείωσε ότι «ενώ το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του δυστυχήματος». Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ για να διαμαρτυρηθεί για μια απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του. Το Πακιστάν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο επιβατικές πτήσεις και ζωές πολιτών. Προειδοποίησε μάλιστα την Ινδία «να λάβει υπόψη της τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή εσφαλμένων υπολογισμών από τις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν διεξαγάγει στο παρελθόν τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές συγκρούσεις, πιο πρόσφατα το 2019, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμετείχαν σε μάχες. Και τα δύο έθνη έχουν πυρηνικά όπλα.

Οπως έγινε γνωστό, ένα «ιπτάμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας» συνετρίβη κοντά στην πόλη Μίαν Τσάννου, στα ανατολικά, προερχόμενο από τη ινδική πόλη Σίρα, στο κρατίδιο Χαριάνα κοντά στο Νέο Δελχί.

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν δήλωσε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο πέταξε σε ύψος 40.000 ποδιών, με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Πέταξε για 124 χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο του Πακιστάν προτού συντριβεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...