1096
| CreativeProtagon / Πάνω σε μια ιδέα της Telegraph

Ο στρατός των «κόκκινων κραγιόν» στην υπηρεσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 20:35
|CreativeProtagon / Πάνω σε μια ιδέα της Telegraph

Ο στρατός των «κόκκινων κραγιόν» στην υπηρεσία του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 20:35

Μπορεί να είναι άνδρες εκείνοι που οδηγούν τανκς, που πηδούν από αεροπλάνα τα οποία πετούν σε ύψος χιλιάδων μέτρων, που μπαίνουν με πάθος και με κίνδυνο της ζωής τους στη φωτιά της μάχης, αλλά στον πόλεμο της προπαγάνδας, οι επίλεκτες μονάδες κρούσης του Πούτιν,  στελεχώνονται από γυναίκες. Δεν φέρουν όπλα, κράνη και αλεξίσφαιρα, αλλά κάτι μάλλον πολύ πιο ισχυρό, τη γυναικεία γοητεία…

«Διοικητής» αυτών των «κομάντος» της παραπληροφόρησης, η Μαρία Ζαχάροβα η οποία απέκτησε κεντρικό ρόλο στην ελληνική καθημερινότητα όταν επιτέθηκε (σε οξύ, προσβλητικό τόνο) κατά της χώρας μας.

Ισως δεν πρέπει όμως να παίρνει κανείς προσωπικά τέτοιες αναφορές. Αυτή είναι η αποστολή της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών: να περνάει τις θέσεις της Μόσχας με ατσάλινη στιβαρότητα καμουφλαρισμένη από μπόλικη γοητεία. Η εικόνα είναι το Α και το Ω στην εποχή της Πληροφορίας και το Κρεμλίνο το γνωρίζει καλά. Εχει παίξει, άλλωστε, αυτό το παιχνίδι σε κορυφαίο επίπεδο.

Ας επιστρέψουμε όμως στην 46χρονη ξανθή, διόλου αγαπημένη και οπωσδήποτε καθόλου «Παναγιά», Μαρία Βλαντιμίροβα…

Η επίθεση στο μαιευτήριο

Την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, τα κοκκινοβαμμένα χείλη της μοσχοβίτισσας καλλονής σφίχτηκαν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη ρωσική επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Οι εικόνες με γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ακόμα και λεχώνες με τα μωρά στην αγκαλιά και φόντο τα συντρίμμια, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η Ζαχάροβα περίμενε την ερώτηση. Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κάποιος οτιδήποτε διαφορετικό. «Πρόκειται για παραπληροφόρηση και τρομοκρατία», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές αναφορές για την αεροπορική επιδρομή ήταν ψεύτικες και πέρασε στην αντεπίθεση. Από θύτης, θύμα η Ρωσία…

Γυναίκες αποχωρούν τρομοκρατημένες από το μαιευτήριο της Μαριούπολης έπειτα από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Μαρία Ζαχάροβα είπε πως «πρόκειται για παραπληροφόρηση και τρομοκρατία» | YouTube

Στους μη εξοικειωμένους, ο τόνος της Ζαχάροβα μπορεί να φάνηκε σοκαριστικός, γράφει η Telegraph, αλλά δεν θα έπρεπε. Είπαμε, αυτή είναι η αποστολή της. Είναι η αιχμή του δόρατος σε έναν στρατό κλώνων από Ρωσίδες που γνωρίζουν τα μέσα ενημέρωσης και έχουν αναλάβει να λένε ψέματα. Το κάνουν σε άπταιστα αγγλικά, με προφανή ευχαρίστηση, και δεν φαίνεται να υπάρχουν νερά στα οποία θα διστάσουν να πέσουν, όσο βαθιά κι αν είναι…

Σε έναν κόσμο που είχε συνηθίσει οι κυβερνητικές ενημερώσεις Τύπου να διεξάγονται από στεγνούς άντρες με μονότονα κοστούμια, αυτές οι γυναίκες, με το ατίθασο στυλ τους και τα αλμυρά αστεία τους, καθώς και με το έντονο κραγιόν, τα μακριά μαλλιά και τα μοδάτα ρούχα, ήταν μια ανάσα δροσερού αέρα. Τοξικού, αλλά δροσερού.

«Ενα μείγμα ατσαλιού και showbiz έχει μετατρέψει αυτές τις γυναίκες σε διασημότητες. Ποιος νοιάζεται αν κάνουν τη δουλειά του διαβόλου;», σχολιάζει ο βρετανός δημοσιογράφος, Εντ Κάμινγκ.

Στη μαύρη λίστα της ΕΕ

«Μπορώ να καταλάβω τη λογική του να βάλεις μια γυναίκα να υπερασπιστεί μια επίθεση σε ένα μαιευτήριο», λέει η Τζο Τάνερ, σύμβουλος επικοινωνίας και πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον και εξηγεί πως θα ήταν «μια έξυπνη κίνηση για να λειανθούν οι γωνίες ενός τέτοιου περιστατικού. Αλλά η Ζαχάροβα ήταν αρκετά σκληρή…».

Πράγματι. Τόσο σκληρή που η ίδια, μαζί με την Μαργκαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του RT (πρώην Russia Today), έχουν μπει στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ μαζί με τους ολιγάρχες – η Ζαχάροβα επειδή «προώθησε την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε την Μαργκαρίτα Σιμονιάν – για τις υπηρεσίες της, προφανώς – τον Μάιο του 2019 | EPA/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL

Η Σιμονιάν έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2018, όταν είχε πάρει συνέντευξη από τους Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για τη δηλητηρίαση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Νόβιτσοκ, του πρώην στρατιωτικού – και φυγάδα – Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Οι δύο βασικοί ύποπτοι είχαν υποστηρίξει ότι ήταν απλώς ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που «βρέθηκε στο Σόλσμπερι για να θαυμάσει το ύψους 123 μέτρων καμπαναριό του καθεδρικού ναού». Στη συνέχεια, βεβαίως, αποδείχτηκε ότι το ζευγάρι των ερωτευμένων που έδειχνε ενδιαφέρον για το καμπαναριό ήταν πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Αλεξάντερ Μίσκιν (καμία σχέση με τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι) και ο συνταγματάρχης Ανατόλι Τσέπιγκα, αντίστοιχα…

Οταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε που της επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, απάντησε σαρκαστικά: «Η Μαρία Ζαχάροβα και εγώ βγάλαμε μαντήλια για να κλάψουμε λίγο».

Κατάσκοπος στην Ουάσιγκτον
Η Μαρία Μπούτινα την εποχή που έχτιζε γέφυρες με το λόμπι των όπλων και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ | EPA/Press Service of Civic Chamber

Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν πράγματι η Σιμονιάν έκλαψε λίγο ή πολύ, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι βέβαιο πως δεν συνέβη στην περίπτωση της Μαρία Μπούτινα. Κλαίνε οι κατάσκοποι; Η γοητευτική ρωσίδα είχε καταφέρει να διεισδύσει στο στρατόπεδο των οπαδών της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ και μέσω αυτών των γνωριμιών, ανέπτυξε στενές σχέσεις με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με κυβερνήτες, γερουσιαστές, ακόμη και με… προεδρικούς υποψηφίους. Συνελήφθη το 2018, έμεινε στη φυλακή του Ταλαχάσι για ένα χρόνο και ακολούθως απελάθηκε στη Ρωσία και σήμερα εργάζεται για τη Δούμα, έπειτα από μια σύντομη σταδιοδρομία στο Russia Today. Εκπληξη; Οχι δα…

Προ ημερών, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC η Μπούτινα είπε κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Πως οι Ουκρανοί… βομβαρδίζουν τους εαυτούς τους.

Λιγότερο «φανταχτερός» αλλά το ίδιο χυδαίος ήταν ο ισχυρισμός της Βαλεντίνα Ματβιγιένκο. «Η εισβολή ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ένας αδελφικός πόλεμος» υποστήριξε η γερουσιαστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος…

Στους υποστηρικτές του πολέμου και η Ανα Τσάπμαν, η πρώην κατάσκοπος με τα φλογερά μαλλιά, η οποία σήμερα πουλάει παιδικά ρούχα στο Instagram και όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο, προμοτάρει την γραμμή του Κρεμλίνου…

Ανα Τσάπμαν. Μετά τη σύντομη καριέρα της στις μυστικές υπηρεσίες και την επιστροφή της στη Ρωσία – μέσω ανταλλαγής κατασκόπων στο αεροδρόμιο της Βιέννης – η καριέρα της εκτοξεύτηκε EPA/SERGEI ILNITSKY
Η «troll-in-chief»

Η Ζαχάροβα δεν θεωρείται τυχαία «διοικητής» αυτής της ειδικής ομάδας επικοινωνιακών επιχειρήσεων. Το βιογραφικό της σημείωμα θα μπορούσε να την οδηγήσει οπουδήποτε, καθώς διαθέτει το ρωσικό ισοδύναμο του διδακτορικού διπλώματος. Η μητέρα της ήταν ιστορικός τέχνης στο Μουσείο Πούσκιν και ο πατέρας της ήταν πρεσβευτής της Σοβιετικής Ενωσης στο Πεκίνο, όπου η οικογένεια έζησε για 10 χρόνια, με αποτέλεσμα η Ζαχάροβα να μιλάει άπταιστα κινέζικα.

Οι γυναίκες αυτές αποτελούν απόδειξη ότι για ένα συγκεκριμένο είδος φιλόδοξης νέας γυναίκας, το Κρεμλίνο μπορεί να προσφέρει μια πορεία προς την κορυφή πιο γρήγορα από ό,τι ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν πρόκειται ακριβώς για ίσες ευκαιρίες», λέει ο Μαρκ Γκαλεότι, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου που ειδικεύεται στη Ρωσία. «Αλλά το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει όποιο ανθρώπινο δυναμικό διαθέτει. Αφήστε την ηθική σας στην πόρτα, και βοηθάει αν είστε ελκυστικός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...