1385
| CreativeProtagon

Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στον κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:15
|CreativeProtagon

Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι στον κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 17:15
Εθνικιστικό το κινεζικό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι για τους εκατοντάδες εκατομμύρια κινέζους πολίτες της νέας μεσαίας τάξης θα αποτελέσει σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οι ουρές στο Μέγα Σινικό Τείχος ή έξω από το μαυσωλείο του Μάο Τσετούνγκ είναι σίγουρο πως θα είναι πολλών χιλιομέτρων, δεδομένου ότι οι Κινέζοι που έχουν την πολυτέλεια να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους (130 εκατομμύρια άνθρωποι το 2019) φέτος θα παραμείνουν στην πατρίδα τους. Οχι μόνον εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν σε πολλές χώρες, αλλά κι επειδή το επιθυμούν οι ίδιοι, με τις ευλογίες, φυσικά του κόμματος-κράτους, σημειώνει ο Γκουίντο Σαντεβέκι, απεσταλμένος της Corriere στο Ταντζίν, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων κοντά στο Πεκίνο, αναφέροντας πως οι κινεζικές αρχές δεν σταματούν να νουθετούν τις μάζες, υπενθυμίζοντας διαρκώς ότι ο κόσμος όλος πέραν της Κίνας έχει μεταβληθεί σε «υγειονομική κόλαση, πως στη Δύση έχει φωλιάσει ο “αόρατος εχθρός” ο κορονοϊός». Κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο υγειονομικό εθνικισμό», ο ιταλός δημοσιογράφος μας πληροφορεί πως οδηγοί ταξί αρνούνται να εξυπηρετήσουν ταξιδιώτες από την Ευρώπη, άλλα και ότι το να κυκλοφορεί ένας Κινέζος μαζί με κάποιον αλλοδαπό είναι ριψοκίνδυνο αυτόν τον καιρό στην Κίνα, πόσο μάλλον το να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Το τελευταίο της Ανγκελα Μέρκελ

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το τελευταίο της Ανγκελα Μέρκελ στην εξουσία πριν εγκαταλείψει οριστικά και την πολιτική. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και το πιο σημαντικό στην πολιτική σταδιοδρομία της γερμανίδας καγκελαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα κριθεί εάν θα μείνει στην Ιστορία –αναφέρει ο Πάολο Βαλεντίνο από το Βερολίνο– ως μια πραγματικά μεγάλη ηγέτις της Γερμανίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Την 1η Ιουλίου η Γερμανία της Μέρκελ αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ και ποτέ ξανά κατά τη διάρκεια των τελευταίων πενήντα χρόνων δεν κλήθηκε μια χώρα να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, την κρισιμότερη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα. Η μάχη κατά του κορονοϊού, η αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο καθορισμός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα επόμενα επτά χρόνια και η διαχείριση των γεωπολιτικών προκλήσεων που προέκυψαν στη διεθνή σκηνή λόγω του αμερικανικού απομονωτισμού και της επιθετικής εξωστρέφειας της Κίνας είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν κατά τους επόμενους έξι μήνες την καγκελάριο και την κυβέρνηση της. «Η Ευρώπη μάς χρειάζεται, όπως ακριβώς τη χρειαζόμαστε κι εμείς», δηλώνει η Ανγκελα Μέρκελ, γνωρίζοντας πως κατά τους μήνες της γερμανικής προεδρίας θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως συλλογικό εγχείρημα.

Στο Ασκοτ εξ αποστάσεως η υψηλή κοινωνία της Βρετανίας

Αποτελούν την πιο σημαντική κοινωνική και αθλητική εκδήλωση των θερινών μηνών στη Βρετανία από το μακρινό 1711 και τη Βασίλισσα Αννα: οι περίφημες ιπποδρομίες του Ασκοτ που φέρουν την επίσημη ονομασία Royal Ascot και πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Φέτος, ωστόσο, δεν έδωσαν το «παρών», ούτε η βασίλισσα (ήταν πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της 68ετούς βασιλείας της που η 94χρονη Ελισάβετ δεν παρέστη στις ιπποδρομίες) ούτε οι κυρίες της βρετανικής αριστοκρατίας και υψηλής κοινωνίας με τα φανταχτερά φορέματα και τα εντυπωσιακά καπέλα, ούτε οι 300.000 θεατές που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχαν συρρεύσει εκεί. Λόγω του κορονοϊού φυσικά. Δεδομένου, ωστόσο, ότι πολλές Βρετανίδες είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για την εκδήλωση πριν ξεσπάσει η πανδημία, για να παρηγορηθούν έσπευσαν να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με τις ίδιες να φορούν τα περίτεχνα καπέλα τους.

Η Βαστίλη των επαγγελματιών υγείας της Γαλλίας
REUTERS/Charles Platiau

Με τη στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 14η Ιουλίου στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, η Γαλλία γιορτάζει την κατάληψη της φοβερής φυλακής της Βαστίλης που έλαβε χώρα την 14η Ιουλίου του 1789 και σηματοδότησε την αρχή της Γαλλικής Επανάστασης και το τέλος της μοναρχίας. Συγχρόνως, η χώρα επιδεικνύει το μεγαλείο, το περίφημο «grandeur» της σύγχρονης Γαλλίας. Φέτος, ωστόσο, η στρατιωτική παρέλαση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, «λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που υπάρχει όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας», όπως επισήμανε ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν. Φέτος οι Γάλλοι θα τιμήσουν την επέτειο της 14ης Ιουλίου με μια «στατική τελετή» που θα πραγματοποιηθεί στην Πλας ντε λα Κονκόρντ με πρωταγωνιστές τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που κατά τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού. Η επιλογή, ωστόσο, της γαλλικής κυβέρνησης δυσαρέστησε πολλούς. Καταρχάς τους κατάκοπους γιατρούς και όλους τους επαγγελματίες της υγείας οι οποίοι έχουν βαρεθεί τις συμβολικές κινήσεις και τα μεγάλα λόγια και ζητούν, κατεβαίνοντας, μάλιστα, στους δρόμους την περασμένη Τρίτη, καλύτερες αμοιβές και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού. Μεταξύ των δυσαρεστημένων, αναφέρει ο Στέφανο Μοντεφιόρι από το Παρίσι, συγκαταλέγεται και ο στρατηγός Ζαν – Ιβ Λοζιέ ο οποίος θεωρεί πως η ακύρωση της παρέλασης αποτελεί προσβολή της μνήμης του Σαρλ Ντε Γκολ, λαμβάνοντας υπόψη πως φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση του, 80 χρόνια από την 18η Ιουνίου του 1940, ημέρα κατά την οποία ζήτησε από τους Γάλλους να αντισταθούν κατά των ναζιστών κατακτητών, και πενήντα χρόνια από τον θάνατό του.

Ο Αύγουστος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Οι Χιμπακούσα είναι ολοένα και μεγαλύτεροι, ολοένα και λιγότεροι, όλοι όσοι επέζησαν δηλαδή μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την 6η και την 9η Αυγούστου του 1945 αντίστοιχα, πριν από 75 χρόνια ακριβώς. Αντί να αναφερθεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων νεκρών, ο Πάολο Σαλόμ προτίμησε να αφηγηθεί την ιστορία του Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι ο οποίος γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1916. Την 6η Αυγούστου του 1945, ο Τσουτόμου βρισκόταν στη Χιροσίμα, όπου είχε μεταβεί στο πλαίσιο επαγγελματικού ταξιδιού ως εκπρόσωπος της Mitsubisi. Οταν η ατομική βόμβα «Λιτλ Μπόι» («Αγοράκι») ερρίφθη στη Χιροσίμα από το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι», ο νεαρός άνδρας βρισκόταν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην αριστερή πλευρά του σώματός του αλλά παρά τον αφόρητο πόνο αποφάσισε να επιστρέψει στο Ναγκασάκι όπου τα αφεντικά του τον επέπληξαν μάλιστα επειδή δεν ζήτησε επιτόπου ιατρική βοήθεια. Επειτα από τρεις ημέρες οι Αμερικανοί ισοπέδωσαν και το Ναγκασάκι με τη ρίψη της δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Τσουτόμου Γιαμαγκούτσι επέζησε και αυτήν την φορά και έπειτα από πολλά χρόνια, το 2009, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναγνώρισε επίσημα την ανείπωτη ιστορία του, χορηγώντας του τον τίτλο του «δις Χιμπακούσα». Την επόμενη χρονιά ο υπέργηρος Ιάπωνας εγκατέλειψε τα εγκόσμια στην ηλικία των 93 ετών. Επασχε από καρκίνο του στομάχου. Η μνήμη του, ωστόσο, και η ιστορία εξακολουθούν να αποτελούν «ύμνο στη ζωή», σύμφωνα με τον ιταλό δημοσιογράφο.

Χατζ στον καιρό του κορονοϊού

Το να μεταβούν στην ιερή πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να προσκυνήσουν, αποτελεί υποχρέωση των μουσουλμάνων όλου του κόσμου, γεγονός που εξηγεί γιατί κάθε χρόνο εκατομμύρια πιστοί πραγματοποιούν το Χατζ (ταξίδι, στα αραβικά), εκπληρώνοντας έτσι ένα από τα πέντε βασικά καθήκοντα του Ισλάμ. Στο πλαίσιο του «ιερού προσκυνήματος» προσεύχονται στο Μεγάλο Τέμενος, περιστρέφονται γύρω από την Κάαμπα, ένα κτίσμα σε σχήμα κύβου που θεωρείται πως χτίστηκε από τον προφήτη Αβραάμ της Παλαιάς Διαθήκης, και επισκέπτονται το όρος Αραφάτ. Το Χατζ κορυφώνεται και οι ιεροτελεστίες ολοκληρώνονται με με το Ιντ αλ-Αντχά, τη γιορτή των θυσιών κατά την οποία οι πιστοί θυσιάζουν πρόβατα, κατσίκες και καμήλες. Το πρώτο προσκύνημα στη Μέκκα έγινε από τον Μωάμεθ και 1.400 ακολούθους του το 630 μ.Χ.. Κατά το παρελθόν το Χατζ αναβλήθηκε για λόγους πολιτικούς, οικονομικούς και υγειονομικούς περί τις σαράντα φορές, όλες, ωστόσο, πριν από την ίδρυση της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας, το 1932. Φέτος, όμως, οι ηγεμόνες του Ριάντ αποφάσισαν να ακυρώσουν για πρώτη φορά το μαζικό ιερό προσκύνημα, δεδομένου ότι στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού. Το ιερό προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων θρησκευτικών συγκεντρώσεων ανθρώπων στον κόσμο, προσελκύοντας κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια πιστούς. Στο πλαίσιο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι Σαουδάραβες σχεδίαζαν να προβούν στην εκτέλεση τεράστιων έργων υποδομής ούτως ώστε έως το τέλος του τρέχοντος έτους να είναι σε θέση να υποδεχτούν έως και 15 εκατομμύρια πιστούς. Ο κορονοϊός, ωστόσο, τους άλλαξε τα σχέδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...