266
O Ντάνιελ Φερλάαν, πάνω αριστερά, εμφανίζεται ακάλεστος στη σύσκεψη | Twitter

Πώς ένας δημοσιογράφος «τρύπωσε» σε απόρρητη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 14:13
O Ντάνιελ Φερλάαν, πάνω αριστερά, εμφανίζεται ακάλεστος στη σύσκεψη
|Twitter

Πώς ένας δημοσιογράφος «τρύπωσε» σε απόρρητη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2020, 14:13

Ενα ντροπιαστικό για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία κενό ασφαλείας αποκάλυψε ολλανδός δημοσιογράφος που κατάφερε να παρακολουθήσει την απόρρητη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, προκαλώντας την ενόχληση –όσο και αν προσπάθησε να το κρύψει– του ύπατου εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Το χειρότερο για την ΕΕ είναι ότι ο δημοσιογράφος, ο Ντάνιελ Φερλάαν του RTL Nieuws, δεν χρειάστηκε να επιστρατεύσει γνώσεις και ικανότητες χάκινγκ.

Αρκούσε μόνο η αμέλεια της ολλανδέζας υπουργού Αμυνας, Ανκ Μπίλεφελντ, η οποία ανέβασε την Παρασκευή στο Twitter μια φωτογραφία με την ίδια να συμμετέχει στη συνεδρίαση, κατά την οποία οι υπουργοί συζητούσαν ένα απόρρητο έγγραφο για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από ένα λάθος συνεργάτη της, φαινόταν ο αριθμητικός κωδικός της συνεδρίασης – για την ακρίβεια, πέντε από τα έξι ψηφία του. Για τον Φερλάαν ήταν πλέον εύκολο να μαντέψει ποιο ψηφίο λείπει και να εμφανιστεί ακάλεστος.

Αφού ο δημοσιογράφος εμφανίστηκε στο παραθυράκι του, ο Μπορέλ τον ρώτησε: «Γνωρίζεις ότι μπαίνεις σε μια μυστική συνεδρίαση;»

Χαμογελαστός ο δημοσιογράφος, ζήτησε συγγνώμη και είπε ποιος είναι, ενώ κάποιοι από τους υπουργούς γελούσαν με όσα συνέβαιναν.

Αν και φαινόταν να το διασκεδάζει, ο Μπορέλ επέμενε: «Γνωρίζεις ότι είναι ποινικό αδίκημα; Καλύτερα να βγεις πριν έλθει η αστυνομία».

Το επεισόδιο δεν θα πρέπει να θεωρείται λήξαν για την ΕΕ. Το Politico.eu σημειώνει ότι η ΕΕ πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την ασφάλεια των εμπιστευτικών τηλεδιασκέψεών της.

Αξιωματούχος της ΕΕ επισήμανε ότι η Κομισιόν δεν έχει ασφαλείς ηλεκτρονικούς χώρους, αντίστοιχους με αυτούς του ΝΑΤΟ. Ευτυχώς, επισήμανε διπλωμάτης, η παραβίαση δεν ήταν αυτή τη φορά σοβαρή, αλλά την επόμενη φορά «μπορεί να είναι ένας χάκερ και να μη γελάμε καθόλου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...