240
Τα κεντρικά της εταιρείας στην Σεντζέν της Κίνας | REUTERS/Aly Song

Πτώχευση κήρυξε στις ΗΠΑ ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2023, 15:30
Τα κεντρικά της εταιρείας στην Σεντζέν της Κίνας
|REUTERS/Aly Song

Πτώχευση κήρυξε στις ΗΠΑ ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2023, 15:30

Μπορεί το Πεκίνο να παραπονιόταν αυτή την εβδομάδα, ότι η Δύση «τα παραλέει» για την κακή κατάσταση της κινεζικής οικονομίας, αλλά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς προβλέψεις.

Την Πέμπτη, ο υπερχρεωμένος κινεζικός κολοσσός ακινήτων Evergrande Group κατέθεσε σε αμερικανικό δικαστήριο αίτηση για προστασία από τους πιστωτές του, βάσει του κεφαλαίου 15 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, καθώς γιγαντώνεται η κρίση των ακινήτων στην Κίνα.

Στην αίτηση που κατέθεσε στο Μανχάταν, η εταιρεία αναφέρθηκε σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης που είναι σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ, στις Νήσους Κέιμαν και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η πιο υπερχρεωμένη κατασκευάστρια εταιρεία ακινήτων στον κόσμο, τον Μάρτιο ανακοίνωσε ένα υπεράκτιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022.

Το κεφάλαιο 15 του πτωχευτικού κώδικα επιτρέπει σε ένα αμερικανικό δικαστήριο να παρεμβαίνει σε διασυνοριακή υπόθεση αφερεγγυότητας που αφορά ξένες εταιρείες, οι οποίες υφίστανται αναδιάρθρωση από πιστωτές.

Στόχος είναι να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να διευκολύνει τη διάσωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Tianji Holdings, θυγατρική της Evergrande, όπως και η θυγατρική της Scenery Journey, κατέθεσαν ανάλογη αίτηση σε δικαστήριο του Μανχάταν.

Η αίτηση της Evergrande εντείνει τις ανησυχίες ότι η κρίση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα τμήματα της οικονομίας της, η οποία σημειώνει μειωμένη ανάπτυξη.

Μια εταιρεία που ονομάζεται Country Garden έχει γίνει η δεύτερη από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μετά την αρχική κατάρρευση της Evergrande πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...