321
Το ηλικίας 81 ετών Macolor macularis που ζούσε στους κοραλλιογενείς υφάλους της Δυτικής Αυστραλίας | Australian Institute of Marine Science

Ψάρι – μαθουσάλας έπεσε στα δίχτυα των ερευνητών

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 17:05
Το ηλικίας 81 ετών Macolor macularis που ζούσε στους κοραλλιογενείς υφάλους της Δυτικής Αυστραλίας
|Australian Institute of Marine Science

Ψάρι – μαθουσάλας έπεσε στα δίχτυα των ερευνητών

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 17:05

Γεννήθηκε στο μέσο της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, επέζησε δύο Παγκοσμίων Πολέμων, του Ψυχρού Πολέμου και βίωσε όλες τις κλιματικές μεταβολές που συνέβησαν στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα Macolor macularis, ένα ψάρι που ανήκει στην τάξη των περκόμορφων και ζει σε κοραλλιογενείς περιοχές του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού.

Το ψάρι αυτό πιάστηκε το 2016 και αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης μαζί με άλλα ψάρια που έχουν πιαστεί κατά καιρούς στις ίδιες περιοχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα ευρήματα της δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Coral Reefs». Όπως διαπιστώθηκε το ψάρι που πέθανε μετά την… σύλληψη του είχε ηλικία 81 ετών. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Independent πρόκειται για το γηραιότερο ψάρι που έχει ανακαλυφθεί σε κοραλλιογενή ύφαλο. Στην ίδια μελέτη χρονολογήθηκε επίσης μια πέρκα που είχε πιαστεί στην ίδια περιοχή το 1997 και διαπιστώνεται τώρα ότι είχε ηλικία 79 ετών.

Τα ψάρια του είδους Macolor macularis, ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους της Αυστραλίας και όπως αποδεικνύεται καταφέρνουν να πλησιάζουν κοντά στον ένα αιώνα ζωής (Shutterstock)

Οι ερευνητές μελέτησαν ψάρια από τέσσερις κοραλλιογενείς περιοχές της Δυτικής Αυστραλίας και από το Αρχιπέλαγος Chagos στον Ινδικό Ωκεανό. Επικέντρωσαν την προσοχή τους στα οστά των αυτιών των ψαριών που είναι γνωστά ως «ωτόλιθοι». Τα οστά αυτά διαθέτουν σημάδια που αποκαλύπτουν την ηλικία του ψαριού με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που γίνεται στα δέντρα με τους δακτυλίους τους.

«Μέχρι σήμερα το γηραιότερο ψάρι ρηχών τροπικών νερών που γνωρίζαμε είχε ηλικία περίπου 60 ετών. Εντοπίσαμε δύο ψάρια που είχαν φτάσει σε ηλικία 80 ετών και πιθανώς να ήταν ακόμη πιο ηλικιωμένα. Είναι εκπληκτικό ότι κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την ηλικία στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Η μελέτη θα βοηθήσει τους θαλάσσιους βιολόγους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς επηρεάζουν οι κλιματικές αλλαγές το μέγεθος αλλά και το προσδόκιμο ζωής των ψαριών» αναφέρει ο Μπρετ Τέιλορ, καθηγητής βιολογίας ιχθύων στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...