447
Το δεύτερο φορτίο της AstraZeneca για την Αυστραλία δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του | YouTube

Πρώτο stop της ΕΕ σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca: Από την Ιταλία στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 11:42
Το δεύτερο φορτίο της AstraZeneca για την Αυστραλία δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του
|YouTube

Πρώτο stop της ΕΕ σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca: Από την Ιταλία στην Αυστραλία

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 11:42

Την απογοήτευσή της εξέφρασε η κυβέρνηση της Αυστραλίας για την απόφαση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμποδίσουν την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca.

«Προφανώς αισθανόμαστε απογοήτευση και ματαίωση λόγω της απόφασης αυτής, αλλά λάβαμε τα μέτρα μας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες να σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες», είπε ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ στο Sky News.

Η ΕΕ εφάρμοσε χθες για πρώτη φορά την απόφασή της να εμποδίζει, όταν κρίνει σκόπιμο, την εξαγωγή εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, απόφαση που πήρε τον Ιανουάριο, όταν η AstraZeneca ενημέρωσε για πρώτη φορά τις Βρυξέλλες ότι αδυνατεί να παραδώσει τις προσυμφωνημένες δόσεις.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση. Η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη, βάσει της απόφασης της Κομισιόν για Μηχανισμό Ελέγχου των Εξαγωγών, η οποία ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου.

«Η Αυστραλία σήμερα θεωρείται χώρα που “δεν είναι ευάλωτη” με βάση τους κανόνες της ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο.

Η απόφαση «δεν είναι εχθρική ενέργεια έναντι της Αυστραλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο (των κανόνων) της ΕΕ για τις εξαγωγές» εμβολίων, πρόσθεσε.

Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα στα φιαλίδια από ιταλική επιχείρηση και πρόκειται να αναδιανεμηθούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ειναι η πρώτη φορά που ένα κράτος της Ενωσης κάνει χρήση του συγκριμένου ελέγχου των εξαγωγών.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στον Guardian ότι η Ιταλία έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην AstraZeneca: «Τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται. Η AstraZeneca θα στείλει 60 εκατ. δόσεις λιγότερες στην ΕΕ, το πρώτο τρίμηνο του έτους και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές 30 εκατ. ευρωπαίων πολιτών. Δεν επανόρθωσαν για το λάθος τους, ούτε δικαιολόγησαν την απόφασή τους, απογοήτευσαν αυτούς με τους οποίους είχαν συμφωνήσει και ζητούν και άδεια εξαγωγών από πάνω. Η Ιταλία έκανε πολύ καλά και τα σταμάτησε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, ανέφερε ότι «η χώρα έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολλών διαύλων, πιο συγκριμένα της ζητήσαμε να επανεξετάσει αυτή την απόφαση»,

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ επιτρέπει στις εθνικές αρχές, σε διαβούλευση με την Κομισιόν, να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός Ενωσης αν θεωρείται πως κάποια φαρμακευτική δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Εχουν εγκριθεί πάντως αρκετές εξαγωγές ποσοτήτων εμβολίων που παρήχθησαν στην Ευρώπη μετά τη δημιουργία του.

Η Αυστραλία είχε ήδη παραλάβει εμβόλια της AstraZeneca, την περασμένη εβδομάδα και έτσι ξεκίνησαν εκεί οι εμβολιασμοί.

Η ποσότητα των 250.000 δόσεων που απαγορεύθηκε να εξαχθεί από την Ιταλία «δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία εμβολιασμού», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον. Πρόσθεσε ότι οι πρώτες δόσεις που θα παραχθούν στη χώρα, αναμένεται να είναι έτοιμες εντός της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...