505
Η καταμέτρηση έδειξε καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη, Στη φωτογραφία με πλατιά χαμόγελα μαζί με τα στελέχη του Φάνη Πετραλιά, Νίκο Δένδια και Σταύρο Καλαφάτη (αριστερά), ενώ διακρίνεται επίσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος (δεξιά) | Menelaos Myrillas / SOOC

Καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη, ο Μητσοτάκης στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 00:43
Η καταμέτρηση έδειξε καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη, Στη φωτογραφία με πλατιά χαμόγελα μαζί με τα στελέχη του Φάνη Πετραλιά, Νίκο Δένδια και Σταύρο Καλαφάτη (αριστερά), ενώ διακρίνεται επίσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος (δεξιά)
|Menelaos Myrillas / SOOC

Καθαρή πρωτιά Μεϊμαράκη, ο Μητσοτάκης στον β’ γύρο

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2015, 00:43

Καθαρή πρωτιά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη που δείχνει να ξεπερνά το 40% δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα που συγκεντρώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ.

Επίσης, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ξεκαθάρισε η σκληρή μάχη που διεξήχθη για τη δεύτερη θέση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τέταρτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που εξασφαλίζει τη δεύτερη προνομιούχο θέση, υπολειπόμενος (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του) περίπου 10-12% του κ. Μεϊμαράκη. Στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα επικρατεί απογοήτευση για το αποτέλεσμα και γίνονται σκέψεις να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι οπαδοί του στο δεύτερο γύρο. Από την πλευρά τους, ορισμένοι συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη μιλούσαν για στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, όμως όπως μετέδωσε το MEGA ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα δώσει στήριξη σε κανέναν πριν από τα επίσημα αποτελέσματα.

Περίπου στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αφενός είναι έτοιμος να αναμετρηθεί στον δεύτερο εκλογικό γύρο με τον κ. Μεϊμαράκη, αφετέρου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στις 10 Ιανουαρίου θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και στις 11 θα ξημερώσει μια νέα εποχή για τη Νέα Δημοκρατία». Ηταν κάτι παραπάνω από σαφές ότι εμφανίστηκε εξαιρετικά σίγουρος ότι θα βγει νικητής κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Τι είχε συμβεί νωρίτερα

Ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης στις 23:00 το βράδυ δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους 400.000 που προσήλθαν στις κάλπες, ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός. Ζητώ συγγνώμη από τους λίγους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επεξεργαζόμαστε τη ροή των αποτελεσμάτων. Θα ακολουθήσουμε ότι προβλέπει το καταστατικό, τα στοιχεία βγαίνουν από τα φαξ των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών και διασταυρώνονται και ηλεκτρονικά». Καταλήγοντας ανέφερε ότι «όταν θα έχουμε ένα δείγμα που να αντανακλά το τελικό αποτέλεσμα θα ενημερώσουμε», απέφυγε όμως να προβλέψει πότε θα υπάρξει ικανό δείγμα λέγοντας «το συντομότερο δυνατό».

Η επίσημη οριστικοποίηση της δεύτερης θέση θα ξεκαθαρίσει όταν θα καταμετρηθούν τα αποτελέσματα στις μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ κύκλοι της ΚΕΦΕ έκαναν λόγο για επίσημα αποτελέσματα ακόμα και το πρωί της Δευτέρας.

Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε ακριβής εικόνα για το ύψος της διαφοράς μεταξύ των τριών πρώτων.

Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν από νωρίς τα εξής: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο Β’ γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αποφασισμένος να πάει στον δεύτερο γύρο όποια κι αν ήταν η διαφορά. Μέχρι το απόγευμα το ίδιο έλεγαν και συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η εκλογική διαδικασία

Στη λεωφόρο Συγγρού εκτιμούν ότι, τελικά, συμμετείχαν στη διαδικασία περί τους 400.000 πολίτες, αριθμός που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.

Η μεγάλη συμμετοχή ανέτρεψε κάθε προγνωστικό και κάθε δημοσκοπικό εύρημα, αφού η αθρόα προσέλευση νεοδημοκρατών δεν θα μπορούσε να «ελεγχθεί» από κανένα επιτελείο.

Λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολλά εκλογικά κέντρα έκλεισαν αρκετή ώρα μετά τις 20:00, καθώς η οδηγία ήταν οι κάλπες να κλείσουν μετά την ψήφο και του τελευταίου ψηφοφόρου που βρέθηκε στις ουρές. Το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα λίγο μετά τις 19:00 είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει περαιτέρω η διαδικασία, αλλά τελικά λύθηκε άμεσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...