920
| Alexandros Michailidis / SOOC

Οι τέσσερις με αντίπαλο την αποχή

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 10:55

Οι τέσσερις με αντίπαλο την αποχή

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 10:55

Σε διμέτωπη πολεμική στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και εναντίον της κυβέρνησης με αιχμή το προσφυγικό αλλά και θέματα ασφαλείας επιδίδονται οι υποψήφιοι για την αρχηγία της ΝΔ. Αυτό όμως που περισσότερο φοβούνται, πέντε 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου, είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του κόμματός τους!

Εντονη είναι, βλέπετε, η ανησυχία υποψηφίων, «βαρόνων» του κόμματος αλλά και βουλευτών και στελεχών για το ενδεχόμενο μικρής συμμετοχής, που όπως συμφωνούν σχεδόν όλοι, θα έπληττε καίρια το γόητρο αλλά και την πολιτική ισχύ του κόμματος, ενώ θα απονομιμοποιούσε τον όποιον νέο αρχηγό, καθιστώντας το έργο του εξαιρετικά δύσκολο. Εξ ου και άπαντες προβαίνουν σε εκκλήσεις για μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, όχι, πάντως απευθυνόμενοι στο ίδιο ακροατήριο ούτε με την ίδια στόχευση.

Στο στρατόπεδο του προέδρου του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το ασφαλές προβάδισμα, που του δίνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα αποτυπωθεί και στις κάλπες της Κυριακής, ούτως  ώστε να μη χρειαστεί ο δεύτερος γύρος στις 29 Νοεμβρίου, εξέλιξη, που κατά τον ίδιο θα ανατροφοδοτούσε μια αχρείαστη εσωστρέφεια. «Το βλέμμα του κυρίου Μεϊμαράκη δεν εστιάζει στις 22 αλλά στις 23 Νοεμβρίου, όταν η χώρα θα χρειαστεί μία υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση και η ΝΔ μια εκ βάθρων αναμόρφωση των δομών και της λειτουργίας της», σημειώνουν στενοί του συνεργάτες, που εκφράζουν βεβαιότητα για την επικράτηση του στην εσωκομματική μάχη. Οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να κάνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη το βράδυ των εκλογών, θεωρούν σε κάθε περίπτωση, πως από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους η υποψηφιότητα του προέδρου βρίσκεται γύρω στο 50%, ενώ αναφορικά με την προοπτική δεύτερου γύρου εφόσον υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά του πρώτου με το δεύτερο αλλά ο πρώτος δεν έχει εξασφαλίσει το 50 + 1 σημειώνουν με νόημα, πως εναπόκειται στην ευαισθησία όλων των εμπλεκομένων να μην επιφέρουν επιπλέον κόπωση στον κομματικό μηχανισμό και την εκλογική βάση της ΝΔ.

Η πλευρά Μητοτάκη πιστεύει βασίμως πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του βουλευτή της Β’ Αθηνών για ένα καλύτερο πλασάρισμα

Αναπτερωμένο είναι το ηθικό στην πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα, όπου υπάρχει ικανοποίηση για τις προσχωρήσεις των Βορίδη, Αρβανιτόπουλου και Αθανασίου, που όπως λένε συνεργάτες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, καλύπτουν επαρκώς το ιδεολογικό φάσμα μιας μεγάλης Κεντροδεξιάς παράταξης. «Εγώ θα στηρίξω τον Απόστολο Τζιτζικώστα, γιατί ο ίδιος πιστεύει στο φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος και έχει ένα όραμα για την ανανέωση του κόμματος…τον θεωρώ ικανό να κερδίσει τον κ. Τσίπρα. Μου αρέσει που είναι ευθύς και έδωσε βαρύτητα στον κεντροδεξιό χαρακτήρα του κόμματος και βέβαια στο φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά. Τακτικοί συνομιλητές του κ. Τζιτζικώστα, εκτιμούν ότι η ψαλίδα μεταξύ του ιδίου και του κ. Μεϊμαράκη, που εμφάνιζαν δημοσκοπήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, έχει κλείσει αισθητά και εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα «κλειστό αποτέλεσμα» και σε κάθε περίπτωση για δεύτερο γύρο, που όπως λένε, έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεδομένα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά πως η ΝΔ πρέπει να αρθρώσει σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση για τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας και καλεί τους ψηφοφόρους να στείλουν στις 22 Νοεμβρίου το μήνυμα ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μία ισχυρή αντιπολίτευση, «μία νέα Νέα Δημοκρατία».

Το μοτίβο της κατάθεσης προτάσεων και αποφυγής «φθηνών και προσωπικών αντιπαραθέσεων χάριν του εντυπωσιασμού», που εξ αρχής υιοθέτησε, εξακολουθεί να τηρεί πιστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του θα είναι στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής κούρσας στη ΝΔ, γιατί έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες τρεις υποψηφιότητες αλλά και γιατί παρουσιάζει μία αξιοπρόσεκτη ισορροπία – ποιοτική και ποσοτική – ανά την επικράτεια.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου, ώστε, όπως λένε, «να ανοίξει το κόμμα τις πύλες του στην κοινωνία και να αυξήσει την πολιτική της επιρροή». Δεν είναι εξάλλου, μυστικό, ότι η πλευρά Μητοτάκη πιστεύει βασίμως πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες του βουλευτή της Β’ Αθηνών για ένα καλύτερο πλασάρισμα. Εξακολουθεί, πάντως, να εκφράζει την απογοήτευση της για το ότι δεν έγινε σοβαρός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων και πως ορισμένοι – όπως καταγγέλλουν – προτίμησαν τη σιγουριά της κομματικής καμαρίλας από το άνοιγμα στην κοινωνία. Από τον Πειραιά, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για να αρθρώσει η ΝΔ μία πειστική εναλλακτική κυβερνητική πρόταση είναι να αλλάξει η ίδια και υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να ανησυχείτε για την ενότητα. Η ενότητα είναι εγγυημένη. Για την ανανέωση πρέπει να ανησυχείτε».

Βέβαιος ότι θα φθάσει έως το νήμα και αισιόδοξος ότι θα αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη το βράδυ της Κυριακής εμφανίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, που τις τελευταίες ημέρες και μετά την προσχώρηση Βορίδη στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα , εκτοξεύει πυρά κατά του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Ο κ. Τζιτζικώστας στήριξε στις Ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση πριν από την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης που εξακολουθεί να υπεραμύνεται με σθένος τα πεπραγμένα και την πολιτική παρακαταθήκη των κυβερνήσεων Σαμαρά. Ο ίδιος συνεχίζει να στέκεται στο κώλυμα εκλογιμότητας που έχει ο κύριος Τζιτζικώστας έως το 2019 και επισημαίνει ότι όποιον και να επέλεγε για επικεφαλής της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συνομιλούσε μαζί του και ότι η ΝΔ θα ήταν κοινοβουλευτικά ανύπαρκτη. Η πλευρά του κυρίου Γεωργιάδη δεν παραλείπει να επαναλαμβάνει, εξάλλου, ότι ο ίδιος θα αποδειχθεί ο αποτελεσματικότερος αντίπαλος του κυρίου Τσίπρα και πως θα είναι αυτός, που θα θέσει τέλος στην καταστροφική ηγεμονία της Αριστεράς στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...