422
Πρόσφυγες στον καταυλισμό της Λέσβου. Αραγε πώς να τον έχουν βαθμολογήσει | Nikos Libertas / SOOC

Πόσων αστέρων «ξενοδοχείο» είναι η Μόρια;

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 10:32
Πρόσφυγες στον καταυλισμό της Λέσβου. Αραγε πώς να τον έχουν βαθμολογήσει
|Nikos Libertas / SOOC

Πόσων αστέρων «ξενοδοχείο» είναι η Μόρια;

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2017, 10:32

Δύο στα πέντε. Αστέρια. Για τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Σύμφωνα, μάλιστα, με την υπηρεσία Google Maps.

Τη γνώμη τους για τις συνθήκες διαβίωσης σε έναν τόπο που κατέληξε να αποτελεί την «ντροπή» της Ευρώπης, κατά το πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού Spiegel, εξέφρασαν 37 πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα. Αλλά δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς αρκετοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους του κόσμου τούτου που αναζητούν μια καλύτερη ζωή μακριά από την πατρίδα τους, αξιολογούν εδώ και καιρό τις εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.

moriaΈως και πρόσφατα οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αντάλλασσαν πληροφορίες για την εκάστοτε χώρα που επρόκειτο να αποπειραθούν να μεταβούν μέσω του WhatsApp και των λοιπών εφαρμογών ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων. Σήμερα, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές προφέρονται και από την Google. Πληκτρολογώντας «Moria camp» στο Google Maps, για τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, εμφανίζεται μια καρτέλα στην οποία, πέρα από τις γεωγραφικές συντεταγμένες της περιοχής, εμπεριέχονται και οι γνώμες όλων όσοι είχαν την ατυχία να περάσουν από εκεί. «Ακατάλληλο μέρος για πρόσφυγες, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν ντους, δεν υπάρχει αρκετό φαγητό», έγραψε στα αραβικά ο Μπασλ Αχμόντ αιτιολογώντας το ένα αστέρι του. Λιγότερο αυστηρός στην κρίση του ήταν ο Καουέσα ελ Ασίζ, που έδωσε τρία αστέρια, χαρακτηρίζοντας τον καταυλισμό «non bad» (sic). 

«Χείριστος», αποφάνθηκε ένας άλλος ενώ o Φράνκι Μπονάνο μάλλον ειρωνεύεται δηλώνοντας πως «θα έδινα 10/10 σ’ αυτό το όμορφο ξενοδοχείο» και προσφέροντας γενναιόδωρα πέντε αστέρια. Δίχως τη δική του αξιολόγηση, ο μέσος όρος του Moria Refugee Camp -ενός καταυλισμού όπου επικρατούν, σύμφωνα με την καταγγελία των Γιατρών χωρίς Σύνορα, μεταξύ πολλών άλλων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης- θα ήταν ακόμα πιο χαμηλός. «Εάν σκέφτεστε να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας στο επικίνδυνο ταξίδι από τη Συρία προς στην Ευρώπη, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα άλλο μέρος αντί για τη Μόρια», επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό Quartz. Το Καρά Τεπέ, για παράδειγμα, επίσης στο νησί της Λέσβου, συγκεντρώνει 3,4 αστέρια.

Στο Google Maps υπάρχουν αξιολογήσεις για όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Θετική είναι γνώμη και όλων όσοι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Γιαζίντι από το Ιράκ, διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας, στις παρυφές του Ολύμπου. Και στα Βασιλικά, με τους δύο καταυλισμούς να συγκεντρώνουν 4,7 και 4,3 αστέρια αντίστοιχα, την ώρα που το κέντρο φιλοξενίας στη Μήθυμνα της Λέσβου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δεν ξεπερνά τα τέσσερα. Δύο αστέρια συγκεντρώνει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στη Χίο, το οποίο ο Ουεσάμ Μχμντ χαρακτηρίζει «απαίσιο, σαν φυλακή». Αλλά εξίσου απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν και στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής της Τουρκίας όπως και προσφυγικούς καταυλισμούς της Ιορδανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...