369
O Τραμπ υποδέχθηκε με οργή την είδηση ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες και για τα διαβαθμισμένα έγγραφα | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Προς νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 17:42
O Τραμπ υποδέχθηκε με οργή την είδηση ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες και για τα διαβαθμισμένα έγγραφα
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Προς νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2023, 17:42

Επίκειται νέο κατηγορητήριο εις βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά για τα διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα που κατασχέθηκαν στην κατοικία του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Αυτά είναι τα νεότερα από τη σχετική έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

Ο διορισμένος από το υπουργείο Δικαιοσύνης Σμιθ και το επιτελείο του συναντήθηκαν με τους δικηγόρους του Τραμπ την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο εισαγγελέας ενημέρωσε τους συνηγόρους ότι ο εντολέας τους αποτελεί στόχο ποινικής έρευνας. Βάσει των ισχυόντων στις ΗΠΑ, αυτό το είδος ειδοποίησης θεωρείται διακριτική μεταχείριση, καθώς επιτρέπει στο ερευνώμενο πρόσωπο να επιλέξει μεταξύ της παρουσίασης στοιχείων προς υπεράσπισή του ή της προσωπικής κατάθεσης.

Οι συνήγοροι του Τραμπ αποχωρούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – εκεί και στις 5 Ιουνίου ο εισαγγελέας τούς ενημέρωσε ότι θα απαγγείλει κατηγορίες στον εντολέα τους για την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του | REUTERS/Sarah Lynch.

Το κατηγορητήριο θα αφορά «παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας» ή και «παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης», ενώ πιθανολογείται ότι η είδηση θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες ή, το πολύ, την άλλη εβδομάδα. Ο ίδιος ο Τραμπ ρωτήθηκε σχετικώς από ρεπόρτερ των New York Times, ωστόσο διέψευσε ότι του έγινε οποιαδήποτε ενημέρωση.

Και στο δικό του σόσιαλ μίντια, στο Truth Social, έγραψε: «Κανείς δεν μου είπε ότι θα κατηγορηθώ. Και δεν πρέπει να κατηγορηθώ, αφού δεν έχω κάνει τίποτα λάθος». Στη συνέχεια κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ότι τον στοχοποίησαν επί σειρά ετών και για πολιτικούς λόγους. Οι δικηγόροι του Τραμπ ακολούθησαν παρελκυστική τακτική με υποβολή απίθανων αιτημάτων και προσπάθησαν, ματαίως όμως, να τρενάρουν την απαγγελία κατηγορίας. Το εισαγγελικό επιτελείο, πάντως, έχει ανακρίνει δεκάδες μάρτυρες τους τελευταίους μήνες.

Εξ άλλου, ο πρώην ‘‘γκουρού’’ του Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, θα καταθέσει ενώπιον ενόρκων στην Ουάσιγκτον σε μία άλλη έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας Σμιθ και αφορά την προσπάθεια του πρώην προέδρου να υπονομεύσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του 2020. Ο Μπάνον έχει ήδη καταδικαστεί σε τέσσερις μήνες φυλάκιση (η ποινή έχει ανασταλεί και αναμένεται το αποτέλεσμα της έφεσης) επειδή αρνήθηκε να καταθέσει για αυτά τα θέματα στην Επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...