394
Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος επικαλέστηκε τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου σε βάρος του Νίκου Κοτζιά και των χειρισμών του στο Μακεδονικό | INTIMEnews

Πρέσπες: Η ΝΔ ζήτησε στην Επιτροπή το τελικό συνταγματικό κείμενο και την επιστολή Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 11:31
Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος επικαλέστηκε τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου σε βάρος του Νίκου Κοτζιά και των χειρισμών του στο Μακεδονικό
|INTIMEnews

Πρέσπες: Η ΝΔ ζήτησε στην Επιτροπή το τελικό συνταγματικό κείμενο και την επιστολή Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2019, 11:31

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Νέα Δημοκρατία να ζητεί να κατατεθούν άμεσα τόσο το τελικό κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ, όσο και η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών.

«Δεν μπορεί να συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η επιτροπή, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί η κοινοβουλευτική επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε πολιτικό κενό.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό,  δεν μπορεί να συζητάμε σε πολιτικό κενό, είναι προαπαιτούμενο συζήτησης», όπως και η δημοσιοποίηση της επιστολής Κοτζιά, τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν γνωστοποιεί τα επίμαχα έγγραφα γιατί θα αποκαλυφθούν οι αλυτρωτισμοί.

«Ενα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Επικαλούμενος τέλος, όσα καταλόγισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στον Νίκο Κοτζιά για το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος και γενικότερα την πολιτική του  στα Βαλκάνια, ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε πως πρέπει να κατατεθεί στην επιτροπή η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών ώστε να γίνει γνωστό τι ακριβώς περιελάμβανε.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες, αλλά να τις παραθέτουν στο τέλος του συνταγματικού κειμένου. Εξάλλου, οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα παρατίθενται στη ρηματική διακοίνωση που έχει κατατεθεί στη Βουλή», εξήγησε στην απάντησή του για το κείμενο της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...