724
Το εμβληματικότερο μνημείο της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ, άνοιξε και πάλι στο κοινό τις πόρτες του μετά από την τρίμηνη καραντίνα. Ωστόσο, ενδέχεται να κλείσει και πάλι | REUTERS/Sunil Kataria

Δραματική διαπίστωση ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η πανδημία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 17:30
Το εμβληματικότερο μνημείο της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ, άνοιξε και πάλι στο κοινό τις πόρτες του μετά από την τρίμηνη καραντίνα. Ωστόσο, ενδέχεται να κλείσει και πάλι
|REUTERS/Sunil Kataria

Δραματική διαπίστωση ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η πανδημία του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 17:30

Καμπανάκι στις κυβερνήσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες τους χτύπησε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ παράλληλα ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεέσους, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου.

«Γνωρίζουμε ότι όταν οι χώρες υιοθετούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη σε θεμελιώδη μέτρα δημόσιας υγείας, βρίσκουν, απομονώνουν, κάνουν τεστ και διαχειρίζονται κρούσματα, καθώς και τις επαφές τους και τις βάζουν σε καραντίνα. Ετσι, η πανδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές του κόσμου, η πανδημία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Επιδεινώνεται», πρόσθεσε και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να μάθει από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη περισσότερα από 12 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από τρία εκατομμύρια αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη η πολιτεία της Αριζόνας κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ νέων περιστατικών που έφτασε στα 3.300 κρούσματα σε 24 ώρες. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Φλόριντα με 2.700, στην τρίτη η Νότια Καρολίνα με 2.300 νέα περιστατικά, ενώ στην 4η θέση δεν υπήρχε κάποια πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά το Μπαχρέιν που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή με 2.200 νέα περιστατικά, όπως γράφουν οι New York Times.

Γυναίκα με προστατευτική μάσκα στη Βραζιλία διέρχεται μπροστά από ένα τοίχο με γκράφιτι που απεικονίζει τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος δίνει οδηγίες για τη χρήση μάσκας. Ο Μπολσονάρο διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό REUTERS/Sergio Moraes

Καζακστάν, Κουβέιτ, Βραζιλία και Χιλή συμπληρώνουν τη λίστα με τις πρώτες χώρες ή περιοχές, κάτι που δείχνει ότι το πανδημικό κύμα δεν ακολουθεί ακριβώς την γεωγραφική διαδρομή από τις ΗΠΑ προς τη Λατινική Αμερική, αλλά «βράζει» και στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, η Ινδία εκτόπισε τη Ρωσία από τη τρίτη θέση με τις πιο πληγείσες χώρες από την πανδημία, έχοντας καταγράψει συνολικά περίπου 700.000 κρούσματα.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, έχουν σημειωθεί περισσότεροι 20.000 θάνατοι λόγω της Covid-19. Επομένως, η Ινδία είναι πλέον η τρίτη πιο πληγείσα χώρα στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία και αν ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και νεκρών δεν υποχωρήσει, τότε θα γίνει το επόμενο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με το BBC.

Ο 48χρνος Σανκάρ Κουρχάντε  ανήκει στην ανώτερη κοινωνική τάξη των Ινδών, γι’ αυτό και φορά μάσκα από χρυσό 24 καρατίων, της οποία το βάρος είναι περίπου 50 γραμμάρια, REUTERS/Stringer

Ο ρυθμός της πανδημία έχει αυξηθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη τις τελευταίες εβδομάδες και έχει προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πώς «δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση του πανδημικού κύματος».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του wordometres, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης έχουν καταγραφεί 552.972 θάνατοι σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ οι μολύνσεις ανέρχονταν σε περισσότερες από 12.206.000 σε 196 χώρες και περιοχές.

Παράλληλα, τουλάχιστον 7.000.500 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν θεραπευτεί και αναπτύξει αντισώματα. Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων, όμως, δεν αντανακλά παρά ένα μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.

Ο αρχιεπίσκοπος Κάρλος Καστίγιο ευλογεί χιλιάδες φωτογραφίες νεκρών από κορονοϊό σε εκκλησία του Περού, REUTERS/Sebastian Castaneda

Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων και ακολουθούν η Βραζιλία, η Βρετανία, η Ιταλία και το Μεξικό. Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί πολύ σκληρά, είναι το Βέλγιο που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.00 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (65), η Ισπανία (61), η Ιταλία (58) και η Σουηδία (54).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά επισήμως 83.565 κρούσματα (8 νέα) και 4.634 νεκρούς. Ο αριθμός των θανάτων, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, παραμένει αμετάβλητος από τα μέσα του Μαΐου.

Η Ευρώπη έχει καταγράψει 200.255 θανάτους και 2.754.284 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 139.564 θανάτους (3.069.351 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 130.085 θανάτους (2.969.430 κρούσματα), η Ασία 39.326 θανάτους (1.543.213 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 18.557 νεκρούς (851.828 κρούσματα), η Αφρική 11.698 νεκρούς (495.325 κρούσματα), η Ωκεανία 135 νεκρούς (10.347 κρούσματα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...