888
|

Πόσα ελληνικά μετάλλια… θα δει ο Γιαπωνέζος;

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2021, 14:16

Πόσα ελληνικά μετάλλια… θα δει ο Γιαπωνέζος;

Sportscaster Sportscaster 23 Ιουλίου 2021, 14:16

Ο Στέφανος Ντούσκος και η Αννέτα Κυρίδου (προκρίθηκαν στους προημιτελικούς του απλού σκιφ στην κωπηλασία) ήταν τα πρώτα μέλη της Team Hellas που, τα ξημερώματα της Παρασκευής, μπήκαν στη «μάχη» των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Μισή ώρα αργότερα αγωνίστηκε η πρωταθλήτρια της τοξοβολίας, Ευαγγελία Ψάρρα, η οποία «έγραψε ιστορία». Στα 47 της χρόνια εμφανίστηκε στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση για έκτη φορά, ισοφαρίζοντας το (ελληνικό) ρεκόρ συμμετοχών που κατείχαν ο Τάσος Μπουντούρης και η Αγη Κασούμη.

Την προσεχή Τετάρτη θα είναι η σειρά της Αιμιλίας Τσουλφά να κερδίσει μια θέση στο αθλητικό μας «Γκίνες». Η σπουδαία ιστιοπλόος, η οποία το 2004 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα «470» δίπλα στη Σοφία Μπεκατώρου, θα γίνει η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι 48 ετών (τα έκλεισε τον περασμένο Μάιο) και μητέρα τριών παιδιών. Στον αντίποδα, η Κρυσταλένια Γιαλαμά θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς (στο ομαδικό της καλλιτεχνικής κολύμβησης) πριν, καν, συμπληρώσει τα 17 της χρόνια.

Στο Τόκιο θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας 83 αθλητές και αθλήτριες, σε 18 διαφορετικά αγωνίσματα. Οι 43 θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιονίκες της ελληνικής αποστολής είναι έξι: η Τσουλφά, η Στεφανίδη, η Κορακάκη, ο Πετρούνιας, ο Μάντης και ο Καγιαλής. Η «ερώτηση του εκατομμυρίου», όπως σε κάθε αφετηρία μεγάλης διοργάνωσης, είναι αν μπορούμε να ελπίζουμε σε μετάλλια – και πόσα.

Βεβαιότητες στον αθλητισμό, δεν υπάρχουν. Οι επιδόσεις των αθλητών, ακόμη και των καλύτερων, επηρεάζονται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Αλλά θα είναι τεράστια έκπληξη, αν ο «άρχοντας των κρίκων», Λευτέρης Πετρούνιας, που δίνει τον προκριματικό του αγώνα το πρωί του Σαββάτου (08:30 Ελλάδας), δεν φορέσει στον λαιμό του ακόμη ένα μετάλλιο, και μάλιστα το χρυσό. Οπως στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν, άλλαξαν πολλά, ο Λευτέρης «τριαντάρισε», παντρεύτηκε (τη Βασιλική Μιλλούση), απέκτησε δύο κόρες (την Ελένη και τη Σοφία), όμως παραμένει το μεγαλύτερο μέγεθος στο αγώνισμά του.

Σημαντικές ελπίδες διάκρισης έχουμε στο πιο δημοφιλές άθλημα των Αγώνων, τον στίβο (από τις 30 Ιουλίου), όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από 20 αθλητές. Ιδίως στο επί κοντώ, που έπειτα από τόσα μετάλλια σε Ολυμπιακούς, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει αναδειχτεί σε ένα από τα… εθνικά μας αγωνίσματα. Στο Τόκιο συμμετέχουμε με δύο αθλητές και τρεις αθλήτριες – πέντε παρουσίες δεν έχουν ούτε οι υπερδυνάμεις των σπορ.

Η Κατερίνα Στεφανίδη (το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στις 20 Αυγούστου του 2016) θα επιδιώξει να επαναλάβει τον άθλο της, όμως η αποστολή της θα είναι πολύ πιο δύσκολη, απ’ ό,τι στο Ρίο. Τρεις αντίπαλες αθλήτριες έχουν άλματα πάνω από τα 4,90μ. εφέτος, κι άλλες δυο τρεις πηδούν σταθερά πάνω από τα 4,80μ. που είναι η καλύτερη επίδοση της ελληνίδας πρωταθλήτριας μέσα στο 2021. Είναι μάλλον απίθανο, η Ναζότ και η Σιντόροβα να μείνουν εκτός βάθρου, οπότε η Κατερίνα θα παλέψει για το ένα μετάλλιο που θα απομένει. Η εμπειρία της και η τακτική της, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες. Οι άλλες δύο ελληνίδες επικοντίστριες, Νικόλ Κυριακοπούλου (4,70μ. εφετινό ρεκόρ) και Ελένη Πόλακ (4,70μ. ατομικό ρεκόρ), θα πρέπει να κάνουν το καλύτερό τους για να προκριθούν στον τελικό.

Στους Ανδρες, ο Κώστας Φιλιππίδης θα αγωνιστεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Καο ο Εμμανουήλ Καραλής, για πρώτη. Ο «κολλητός» του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος στους Αγώνες της Αθήνας ήταν μόλις τεσσάρων ετών, θεωρείται τεράστιο ταλέντο. Προσφάτως κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Κ23. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η στιγμή της… εκτόξευσής του.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, πρωταθλητής Ευρώπης στο άλμα εις μήκος και κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης του Κόσμου για το 2021 (8,60μ.), πάει για μετάλλιο. Στα 23 του χρόνια και έπειτα από μια πολύ καλή σεζόν έχει όλα τα προσόντα ώστε να βρεθεί στο βάθρο. Αν και υπάρχουν πέντε έξι αντίπαλοι που δεν απέχουν πολύ από το ρεκόρ του, και η καλή του, που του δίνει δύναμη, δεν θα βρίσκεται κοντά του.

Στη σκοποβολή η Αννα Κορακάκη, η μόνη ελληνίδα αθλήτρια που έχει κατακτήσει δύο μετάλλια σε μια διοργάνωση (ένα χρυσό και ένα χάλκινο το 2016 στη Βραζιλία), είναι ικανή για το καλύτερο, έστω κι αν πέρασε σχεδόν ένα χρόνο χωρίς να αγωνιστεί. Στο Τόκιο πήγε ως αουτσάιντερ, κι όχι ως φαβορί για μετάλλιο. Αλλά… της πάνε τα δύσκολα.

Δεν είναι μόνον ο Πετρούνιας, η Στεφανίδη, ο Τεντόγλου, η Κορακάκη… Διαθέτουμε αρκετούς καλούς αθλητές -και αθλήτριες-, και ποτέ δεν ξέρεις πότε και ποιος θα κάνει το «θαύμα» του. Η Βούλα Παπαχρήστου είναι σταθερή αξία στις μεγάλες διοργανώσεις. Η Βασιλεία Καραχάλιου και οι Παναγιώτης Μάντης – Παύλος Καγιαλής συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να ανέβουν στο πόντιουμ στην ιστιοπλοΐα, που παραδοσιακά φέρνει μετάλλια και διακρίσεις στην Ελλάδα. Ο Κριστιάν Γκολομέεφ είναι ένα από τα φαβορί στα 50μ. ελεύθερο. Στην κολύμβηση έχουμε κι άλλα «δυνατά χαρτιά», και ελπίζουμε στο πρώτο μας μετάλλιο (σε πισίνα) έπειτα από 125 χρόνια.

Η Μαρία Πρεβολαράκη είναι η καλύτερη αθλήτρια που έχει δει η ελληνική πάλη. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Αν ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι φαβορί για το «χρυσό» στο τένις, κάποιο από τα άλλα δύο μετάλλια είναι «στο χέρι του». Και η Εθνική πόλο Ανδρών, η μόνη ομάδα που μας εκπροσωπεί στο Τόκιο, αποτελεί παραδοσιακή δύναμη.

Πάντα υπάρχουν και οι εκπλήξεις. Ποιος περίμενε, για παράδειγμα, το «χρυσό» των Μπίμη -Συρανίδη στις καταδύσεις, το 2004 στην Αθήνα; Ή, ακόμη πιο πρόσφατα, πόσοι γνώριζαν την Κορακάκη το 2016, την προηγούμενη μέρα του θριάμβου της στη Βραζιλία; Ιδίως στον αθλητισμό, είμαστε ένα έθνος με μακρά παράδοση στους «ήρωες από το πουθενά»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...