326
Ο Τομ Κρουζ στην επίσημη, πρώτη προβολή του «Top Gun: Maverick» στο Λονδίνο τον Μάϊο του 2022 | Karwai Tang / WireImage / Getty Images

«Πόλεμος» στο Top Gun για τα πνευματικά δικαιώματα του σίκουελ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 19:24
Ο Τομ Κρουζ στην επίσημη, πρώτη προβολή του «Top Gun: Maverick» στο Λονδίνο τον Μάϊο του 2022
|Karwai Tang / WireImage / Getty Images

«Πόλεμος» στο Top Gun για τα πνευματικά δικαιώματα του σίκουελ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 19:24

Μπορεί το σίκουελ «Top Gun: Maverick» με τον Τομ Κρουζ να έχει σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων και να κυριαρχεί σε όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες, η εταιρεία παραγωγής Paramount Pictures όμως, δέχτηκε «βαρβάτη» αγωγή για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Η οικογένεια του ισραηλινού συγγραφέα, Ehud Yonay, του οποίου το άρθρο ενέπνευσε το πρωτότυπο «Top Gun» του 1986 κατέθεσε αγωγή στην εταιρεία παραγωγής, αφού σύμφωνα με τον Μαρκ Τόμπεροφ, βετεράνο δικηγόρο ειδικευμένο στις υποθέσεις πνευματικών δικαιωμάτων του Χόλιγουντ, που εκπροσωπεί τους κληρονόμους του συγγραφέα απέτυχε να αποκτήσει εκ νέου τα δικαιώματα για το άρθρο που είχε γράψει το 1983 με τίτλο «Top Guns» και είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό California. Το δημοσίευμα αφορούσε στην ιστορία δύο υπολοχαγών σε μια σχολή του Ναυτικού.

Η Paramount απάντησε αμέσως, λέγοντας ότι «αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και θα υπερασπιστούμε σθεναρά τους εαυτούς μας».

Η Shosh και ο Yuval Yonay, η σύζυγος και ο γιος του συγγραφέα, είπαν ότι ειδοποίησαν την Paramount το 2018 πως η άδειά της θα λήξει το 2020. Εξέδωσαν επίσης εντολή παύσης των γυρισμάτων της ταινίας τον Μάιο του ίδιου χρόνου. Στην αλληλογραφία που είχε η οικογένεια με την εταιρεία παραγωγής, η τελευταία είχε αρνηθεί ότι το σίκουελ της ταινίας είχε σχέση με την πρώτη που κυκλοφόρησε 36 χρόνια πριν. Επεσήμανε μάλιστα το γεγονός ότι τα γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί πριν λήξει η άδεια πνευματικών δικαιωμάτων το 2020.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Αντζελες, τα γυρίσματα του «Maverick» ξεκίνησαν τον Μάϊο του 2018. Η ταινία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 2019 αλλά αναβλήθηκε πολλές φορές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν είναι σαφές πότε η Paramount ολοκλήρωσε επίσημα την ταινία, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα θα παίξει τεράστιο ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης. Το ύψος της αποζημίωσης που ζητούν οι κληρονόμοι του Top Gun δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά αναμένεται να συμπεριλαμβάνει και κάποια από τα κέρδη της προβολής της ταινίας, η οποία απέφερε περισσότερα από 546 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, μόνο τις πρώτες δέκα μέρες της κυκλοφορίας της τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...