464
|

Ποιοι θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι από την 1η Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 10:06

Ποιοι θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι από την 1η Φεβρουαρίου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2022, 10:06

Ολοι οι πολίτες άνω των 18, από την 1η Φεβρουαρίου, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός των επτά μηνών, θα «κόβονται» από το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, μέχρι στιγμής 500.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, παρ’ όλο που τους είναι διαθέσιμος ο προγραμματισμός ραντεβού για την τρίτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σχετικής ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

β) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση και θα επιβληθούν από την πρώτη ημέρα τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό ωστόσο θα γίνει  –διευκρίνισε– αφού εξεταστούν οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Οσον αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που με το πείσμα τους και τη στάση τους εν γένει προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους έναντι της Covid, ασχέτως της πορείας της πανδημίας και εάν τελικά αποφασιστεί, «τότε προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί, θέτει εαυτόν εκτός συστήματος Υγείας».

Προς το παρόν, οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή έως ότου εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Στο τραπέζι, τέλος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, είναι πλέον η επαναφορά της μουσικής στα μαγαζιά, όπως και η αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάρη η μουσική, και ενδεχομένως δεν υπάρχει πλέον λόγος να ισχύουν, είπε ο κ. Πλεύρης.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, καθώς η ισχύς των μέτρων λήγει την προσεχή Κυριακή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...