625
Ο Τσίπρας στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου ανάμεσα σε ονοματοδοσία κλπ άρχισε τους υπαινιγμούς για την εθνική τραγωδία | Nikos Libertas / SOOC

Ποια αυτοκριτική; Ο Τσίπρας φόρτωσε ακόμα και το Μάτι στη… ΝΔ!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 22:50
Ο Τσίπρας στο βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου ανάμεσα σε ονοματοδοσία κλπ άρχισε τους υπαινιγμούς για την εθνική τραγωδία
|Nikos Libertas / SOOC

Ποια αυτοκριτική; Ο Τσίπρας φόρτωσε ακόμα και το Μάτι στη… ΝΔ!

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 22:50

Ενας υπαινιγμός του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο λόγος ήταν ότι ο κ. Τσίπρας, κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησής του, και σε μια μάλλον χαμηλού επιπέδου στιγμή πολιτικής, άφησε υπονοούμενα για τον ρόλο της… ΝΔ στην φονική πυρκαγιά στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 102 άνθρωποι τον Ιούλιο του 2018. Ως «επιχείρημα» του κ. Τσίπρα αναφέρθηκε η περίπτωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. το καλοκαίρι του 2018, Κωνσταντίνου Τσουβαλά, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος της τραγωδίας αλλά τελικά διορίστηκε γενικος γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Οταν για παράδειγμα», είπε ο κ. Τσίπρας, «εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία, για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς, δούλευε για τον πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια μάλλον θλιβερή προσπάθεια να αποδώσει την τραγωδία στο Μάτι εμμέσως στη ΝΔ.

Ετσι, η απάντηση της Πειραιώς υπήρξε σκληρή:

«Ο Αλ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του στο θράσος και στο ψέμα. Σήμερα λοιπόν ανακάλυψε ότι για την τραγωδία στο Μάτι δεν φταίνε οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησής του, αλλά πάλι “κάποιοι άλλοι”.

» Το τελευταίο καταφύγιο του λαϊκισμού, οι θεωρίες συνομωσίας. “Ξέχασε” τα αναίσχυντα ψέματα, τις θεατρικές παραστάσεις του, όταν ήξερε ότι υπάρχουν νεκροί και τις συνεντεύξεις-παρωδία.

»Η λέξη ντροπή είναι λίγη για να χαρακτηρίσει τα λεγόμενα και τη βολική “αμνησία” του.

»Με τις νέες θεωρίες του το μόνο που κάνει είναι να υπενθυμίζει στον ελληνικό λαό τα ψέματα, την υποκρισία και την ανικανότητά του. Και έτσι να επιβεβαιώνει ότι και η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλη».

Ελεγχος και στους «αρμούς της εξουσίας»

Το ενδιαφέρον είναι ότι τη θεωρία συνωμοσίας για το Μάτι, ο κ. Τσίπρας την εκστόμισε αφού πρώτα είχε διατυπωσει μια άλλη δημοκρατικά ασύμμετρη θεωρία, ότι μια δεύτερη φορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν θα πρέπει μόνο να ελέγχει τις κυβερνητικές θέσεις αλλά και τους «αρμούς της εξουσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Από το Συνέδριο και από τη διαδικασία διαλόγου πρέπει να απαντηθούν δύο κρίσιμα ερωτήματα.

» Πρώτον: πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας.

» Δεύτερον: πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας στην ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τόνισε δε ότι αυτά πρέπει να απαντηθούν γιατί η Αριστερά θέλει την εξουσία για να αλλάξει τις συνθήκες ζωής των πολλών και γιατί «τη δεύτερη φορά δεν θα υπάρχει δικαιολογία, καμία. Ούτε δεν ήξερα, ούτε δεν υπολόγισα».

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το ερώτημα αν «μπορούμε να εφαρμόσουμε ριζοσπαστικό πρόγραμμα προς όφελος της πλειοψηφίας», αν δεν απαντηθούν ερωτήματα όπως, μεταξύ άλλων:

«Τι κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια, τη προστασία των δανειοληπτών;

Τι κάνουμε με την ΕτΕ, όταν συστηματικά και με σχέδιο υπονομεύει την ίδια τη κυβέρνηση;

Τι κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όταν αποτελούν οι ίδιες εστίες διαφθοράς και κράτος εν κράτη;

Τι κάνουμε με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου;

Τι κάνουμε με τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος μέρα στις κρατικές δομές;

Τι κάνουμε με του ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης;».

«Όταν για παράδειγμα», τόνισε, «εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία, για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν, δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς, δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...