355
Ο «νόμος» του Πούτιν. Αγρια καταστολή κατά διαδηλωτών στη Μόσχα που τόλμησαν να ζητήσουν άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι | REUTERS/Maxim Shemetov

Πογκρόμ στη Ρωσία του Πούτιν: 5.300 συλλήψεις οπαδών του Ναβάλνι σε λίγες ώρες

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 11:00
Ο «νόμος» του Πούτιν. Αγρια καταστολή κατά διαδηλωτών στη Μόσχα που τόλμησαν να ζητήσουν άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι
|REUTERS/Maxim Shemetov

Πογκρόμ στη Ρωσία του Πούτιν: 5.300 συλλήψεις οπαδών του Ναβάλνι σε λίγες ώρες

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2021, 11:00

Στη Ρωσία πάντα οι κλίμακες ήταν τεράστιες –και επί Βλαντίμιρ Πούτιν έτσι είναι: όταν είναι να συλλάβεις κόσμο, συλλαμβάνεις πολύ κόσμο. Τουλάχιστον 5.300 ρώσοι πολίτες συνελήφθησαν την Κυριακή στη Ρωσία, στη Μόσχα μόνο 1.800! Ο λόγος; «Διαδήλωναν παρανόμως». Οπου παράνομο στη Ρωσία του Πούτιν είναι να διαδηλώνεις υπέρ της απελευθέρωσης του Αλεξέι Ναβάλνι, του αντικαθεστωτικού που κάποιοι πήγαν να δολοφονήσουν το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτή η πρωτοφανούς κλίμακας εκστρατεία συλλήψεων καταγράφηκε απ’ άκρου εις άκρον στη Ρωσία όπου διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις με αίτημα την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ως γνωστόν ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στη Μόσχα πριν από δύο Κυριακές. Η επίσημη αιτία της σύλληψης ήταν ότι «είχε παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισης» που του είχαν επιβληθεί –το γεγονός ότι τους είχε παραβιάσει επειδή νοσηλευόταν επί εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση που είχε δεχτεί (από ρώσους πράκτορες όπως ο ίδιος καταγγέλλει) με τον τοξικό παράγοντα Novichok, οι ρωσικές δικαστικές αρχές το αγνόησαν. Η εισαγγελία έκρινε «δικαιολογημένη» τη φυλάκιση του Ναβάλνι, του Νο 1 πολέμιου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την OVD-Info, μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στην καταγραφή των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις πέραν της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκαν ως επί το πλείστον στην Αγία Πετρούπολη (1.176) και στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και το Νίζνι Νόβγκοροντ (στον Βόλγα), όπου σχεδόν 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Συλλήψεις σε διαδηλώσεις στη Μόσχα (REUTERS/Yuri Belyat)

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά Σαββατοκύριακο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι, ο οποίος στις 17 Ιανουαρίου φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία λόγω δηλητηρίασής του με νευροτοξικό παράγοντα.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε η Δευτέρα ότι υποστηρίζει το αίτημα της σωφρονιστικής αρχής της χώρας να μετατραπεί η ποινή με αναστολή που έχει επιβληθεί στον Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Oι υποστηρικτές του πρόκειται να συγκεντρωθούν και την Τρίτη μπροστά από το δικαστήριο Σιμονόφσκι της Μόσχας, όπου πρόκειται να δικαστεί ο Ναβάλνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...