645
Γονείς και εκπρόσωποι του Τύπου έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας περιμένοντας κάποιο νέο από την επίπονη διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών | INTIMEnews

Πλεύρης: Η Hellenic Train δεν μας έδωσε λίστα επιβατών – Γονείς έψαχναν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:01
Γονείς και εκπρόσωποι του Τύπου έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας περιμένοντας κάποιο νέο από την επίπονη διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών
|INTIMEnews

Πλεύρης: Η Hellenic Train δεν μας έδωσε λίστα επιβατών – Γονείς έψαχναν τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2023, 11:01

«Eίδα να βγάζουν σορούς και γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους […]  Υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέβουν στις σορούς και έλεγαν “εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου”. Επρεπε να εξηγήσουμε ότι οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και έπρεπε να γίνει με DNA η ταυτοποίηση».

Είναι τα λόγια του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις εικόνες που αντίκρισε αμέσως μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και τις επόμενες ώρες στο νοσοκομείο της Λάρισας κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας ταυτοποίησης των σορών.

Οπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός στις δηλώσεις του, η εταιρεία της αμαξοστοιχίας IC 62 δεν έδωσε ποτέ τη λίστα των επιβαινόντων.

«Τα ονόματα των νεκρών δεν τα είχαμε. Είχαμε τη λίστα των ανθρώπων που τους αναζητούσαν οι δικοί τους άνθρωποι. Ως υπουργείο Υγείας, δεν είχαμε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Ολα έγιναν από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, αυτοί κατέγραψαν τους τραυματίες, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από την εταιρεία. Δεν ήρθε κανένας άνθρωπος της εταιρείας στα νοσοκομεία για να μας βοηθήσει», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Ο ιατροδικαστής έχει συλλέξει 57 νεκρούς. Επιλέξαμε ένα νοσοκομείο να πηγαίνουν οι νεκροί ώστε οι συγγενείς να μην μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Είχαμε τη λίστα όλων των τραυματιών, τους είχαμε ταυτοποιήσει όλους, ώστε να διαβάζουν τη λίστα οι συγγενείς και δυστυχώς αν δεν ήταν στη λίστα, καταλαβαίνετε ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι στους νεκρούς.

»Ο αριθμός τον νεκρών -διευκρίνισε- δεν προστίθεται με αυτό των αγνοούμενων. Οταν ταυτοποιείται ένας νεκρός, βγαίνει από τη λίστα των αγνοούμενων.

»Αυτή τη στιγμή έχουμε 48 τραυματίες στα νοσοκομεία, οι έξι είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι.

»Εχουμε έξι κλιμάκια ψυχολόγων για να ενημερώνουν τους συγγενείς. Αφού γίνει η ταυτοποίηση θα γίνεται και η παραλαβή μέσω και γραφείων κηδειών».

Οσον αφορά τα πρώτα λεπτά μετά τη φονική σύγκρουση της επιβατικής με την εμπορευματική αμαξοστοιχία, ο υπουργός είπε:

«Αρχικά ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει εκτροχιασμός. Μετά από πολύ λίγο με πήρε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και με ενημέρωσε ότι δεν είναι εκτροχιασμός. Είχε φτάσει στο σημείο ένα όχημα του ΕΚΑΒ και ενημέρωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.

»Αμέσως μετά ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και αυτομάτως ενημερώθηκαν και όλα τα υπουργεία».

«Εφτασα γύρω στις 4:30 στο σημείο. Η εικόνα ήταν ζοφερή. Εβλεπα ένα βαγόνι και με ενημερώνει διασώστης ότι από κάτω όπου ήταν μια άμορφη μάζα, ήταν άλλα δύο-τρία βαγόνια. Εβγαιναν συνεχώς σοροί», περιέγραψε, για να συνεχίσει:

«Μετά πήγαμε στο πανεπιστημιακό όπου κατέφθαναν συγγενείς και τότε πήραμε την απόφαση να συγκεντρωθεί το σύνολο των νεκρών σε ένα σημείο, ώστε οι συγγενείς να μην πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και παράλληλα έγινε η λίστα των τραυματιών.

»Βάλαμε σε ένα αμφιθέατρο τους συγγενείς, τους διαβάσαμε τη λίστα των τραυματιών για να ξέρουν οι συγγενείς αν οι άνθρωποί τους είναι ζωντανοί».

«Είναι συγκλονιστικό -μετέφερε- γιατί έβλεπα γονείς να ψάχνουν παιδιά. Όλοι περίμεναν να δουν τι έρχεται από τραυματίες. Οσο περνούσε η ώρα προσπαθούσαν και οι ψυχίατροι να τους εξηγήσουν ότι από την στιγμή που δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία, δεν είναι στη λίστα των τραυματιών, τα πράγματα δεν είναι καλά.

»Από εκεί και πέρα ήθελαν να μάθουν σε ποιο σημείο του τρένου ήταν οι δικοί τους γιατί είχαμε πληροφορήσει ότι τα μπροστινά βαγόνια είχαν διαλυθεί. Εκεί η εταιρεία ήταν απούσα και εμείς αυτή την ενημέρωση δεν μπορούσαμε να τη δώσουμε».

«Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από το DNA ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία, γιατί υπήρχαν γονείς που ήθελαν να κατέβουν στις σορούς και έλεγαν “εγώ θα το αναγνωρίσω το παιδί μου”. Επρεπε να εξηγήσουμε ότι οι σοροί δεν ήταν αναγνωρίσιμοι και έπρεπε να γίνει με DNA η ταυτοποίηση, διαδικασία που έχει καθυστέρηση», ήταν ένα ακόμη συγκλονιστικό σημείο της περιγραφής του υπουργού για όσα εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου συγκεντρώνονταν οι σοροί των θυμάτων της τραγωδίας.

«Πρέπει να διερευνηθούν όλα. Αρχικά προφανώς φαίνεται ότι έχει γίνει ένα ανθρώπινο λάθος. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν αυτά που πρέπει να υπάρχουν ώστε είτε να αποτρέπεται το ανθρώπινο λάθος είτε να μπορεί να προλαμβάνεται», κατέληξε στις δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...