610
Γκραφίτι υπέρ της ειρήνης στην Πράσινη Ζώνη στη Λευκωσία | REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Πιο κοντά από ποτέ σε λύση του Κυπριακού;

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2016, 12:17
Γκραφίτι υπέρ της ειρήνης στην Πράσινη Ζώνη στη Λευκωσία
|REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Πιο κοντά από ποτέ σε λύση του Κυπριακού;

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2016, 12:17

Θα μπορούσε το 2017 να είναι το έτος κατά το οποίο θα λυθεί το Κυπριακό μετά από πάνω από τέσσερις δεκαετίες;

Οι συνομιλίες έχουν μπει πλέον σε ακανθώδη ζητήματα, όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια, ενώ και η διεθνής συγκυρία μοιάζει να ευνοεί τη λύση, γράφει η Telegraph, χωρίς να παραλείπει να επισημάνει ότι, από τη μία πλευρά. τα χρονικά περιθώρια είναι μάλλον στενά και ότι πολλά επιμέρους σημεία είναι αυτά που είναι σε θέση να εκτροχιάσουν την προσπάθεια.

Η Telegraph εστιάζει καταρχάς στο περιουσιακό, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα των συνομιλιών για το Κυπριακό. Οπως γράφει, πρόκειται για εκτάσεις με συνολικό εμβαδό πάνω από 125.000 στρέμματα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται τα Βαρώσια, μια πραγματική πόλη-φάντασμα που έχει εγκαταλειφθεί από το 1974.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η συμφωνία για τις περιουσίες φέρεται να είναι κοντά ενώ από αυτήν την εβδομάδα οι συνομιλίες θα μπουν σε ένα άλλο από τα ακανθώδη ζητήματα, αυτό της ασφάλειας και της αποχώρησης των 35.000 τούρκων στρατιωτών που είναι στο νησί.

Ως προς αυτό αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου του ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί και του προέδρου της Τουρκίας Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάποια σχόλια του τελευταίου δεν απέκλεισαν την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων. (Η αποχώρηση όλων των τουρκικών δυνάμεων από το νησί είναι, βέβαια, κεντρικό αίτημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά). Ο Ερντογάν προσέθεσε ακόμη ότι μία συμφωνία θα συνεισέφερε στην ασφάλεια και την σταθερότητα, αλλά και την πρόοδο της περιοχής.

Τα σχόλια έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί έρχονται λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο Τζέιμς Σόγιερ, αναλυτής του Eurasia Group, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμά ότι το πραξικόπημα αποδυνάμωσε τον στρατό που δεν ήθελε την αποχώρηση από την Κύπρο (για την ακρίβεια του εθνικιστές αξιωματικούς που αντιτίθενται σε αυτό). Αφετέρου, προσθέτει, το αποτυχημένο κίνημα ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Ερντογάν να οικοδομήσει καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές του.

«Τα σχόλια του Ερνοτγάν», αναφέρει ο αναλυτής, «δείχνουν ότι η επανένωση είναι σε σταθερή πορεία και ότι συνολικά η Τουρκία έχει περισσότερο συμφέρον στο να υποστηρίξει την  επανένωση στο νησί»

Νέος γύρος επαφών

Σε κάθε περίπτωση, την Τρίτη αρχίζει σειρά επτά συναντήσεων μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ακιντζί.

Κατά την πρώτη διερευνητική συνάντηση, σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να γίνει και η οργάνωση της συζήτησης των συναντήσεων, συγκεκριμένος καθορισμός της ημερήσιας διάταξης κάθε συνάντησης, ενώ οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τι αναμένουν να παραχθεί μέσα από τη νέα, εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών. Οι επτά συναντήσεις καθορίστηκαν για τις 23, 29 και 31 Αυγούστου και 2, 6, 8 και 14 Σεπτεμβρίου

Η πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, και αν όλα πάνε καλά, από τις αρχές του 2017 θα μπορούσαν να αρχίσουν συνομιλίες σε ουδέτερο έδαφος για μια οριστική συμφωνία. Και πάλι, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τις δύο κοινότητες σε δημοψήφισμα ενώ υπάρχουν επιμέρους σημεία τα οποία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν, γράφει η Telegraph.

Τα περιθώρια είναι στενά σε κάθε περίπτωση: μέσα στο 2017 θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία διότι το 2018 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Κύπρο που θα παγώσουν τις συνομιλίες αν αυτές παραταθούν κατά πολύ.

Από το 2004 και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά έχει περάσει κάτι παραπάνω από μια δεκαετία. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, η Τουρκία έχει αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες που πέρασαν τα μάλλον εύκολα κεφάλαια αλλά καρκινοβατούν στα δύσκολα, το Προσφυγικό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργούν νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της περιοχής. Αλλά όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι για την ΕΕ μια μείζονα επιτυχία σε μια περίοδο μετά το Brexit  που μάχεται κατά της διάσπασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...