311
Η Πάτι Σμιθ σε συναυλία στη Δανία το 2015. Θα αναλάβει την εκπροσώπηση του Ντίλαν στην απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας | REUTERS/Erik Refner/Scanpix Denmark/File Photo

Πάτι Σμιθ αντί του Μπομπ Ντίλαν στα Νομπέλ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 10:13
Η Πάτι Σμιθ σε συναυλία στη Δανία το 2015. Θα αναλάβει την εκπροσώπηση του Ντίλαν στην απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας
|REUTERS/Erik Refner/Scanpix Denmark/File Photo

Πάτι Σμιθ αντί του Μπομπ Ντίλαν στα Νομπέλ

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 10:13

Αν και δεν θα παραστεί ο ίδιος, που συνεχίζει την ζωή του κανονικά σαν μην έλαβε ποτέ το Νομπέλ Λογοτεχνίας, ο Μπομπ Ντίλαν θα δώσει το με κάποιον τρόπο «παρών» στην τελετή απονομής του μεγάλου βραβείο εκπροσωπούμενος από μια γνήσια ποιητική φωνή του ροκ.

Στην τελετή της 10ης Δεκεμβρίου θα παραστεί η Πάτι Σμιθ αντί για τον Ντίλαν, η οποία θα αποδώσει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, το «A Hard Rain’s a-Gonna Fall» από το 1963, τις αρχές της καριέρας του, με τη συνοδεία φιλαρμονικής.

Η ομιλία αποδοχής του βραβείου, την οποία έχει ετοιμάσει και αποστείλει ο Ντίλαν θα εκφωνηθεί από τον Χόρας Ενγκνταλ, ένα από τα μέλη της σουηδικής Ακαδημίας, γράφει ο Guardian.

Ολα αυτά βάζουν ένα τέλος στις φήμες και τις συζητήσεις για το τι θα κάνει στα Νομπέλ ο αμερικανός τραγουδιστής.

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσης ο Ντίλαν τήρησε σιγή και δεν έβγαινε καν στα τηλέφωνα για αρκετές ημέρες. Η σουηδική Ακαδημία απλά εγκατέλειψε την προσπάθεια να  εντοπίσει τον Ντίλαν που δεν έδειχνε ότι η βράβευση επηρέασε σε κάτι τη ζωή και το πρόγραμμά του.

Η στάση του προκάλεσε σειρά αντιδράσεων -ένα μέλος της Ακαδημίας την είχε χαρακτηρίσει «αγενή και αλαζονική»- όχι λιγότερων ίσως από την ίδια τη βράβευση που άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το πού σταματά η στιχουργική και πού αρχίζει η ποίηση για να βραβευτεί ένας μουσικός με τέτοιο βραβείο.

Εντέλει τον Νοέμβριο σε επιστολή του στην Ακαδημία έγραφε ότι η τιμή τον άφησε άφωνο, ωστόσο άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις «δυστυχώς καθιστούν αδύνατη» την παρουσία του στην βράβευση.

Αν και είναι ασυνήθιστο να μην παρίστανται οι βραβευμένοι, απάντησε η Ακαδημία, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ντίλαν.

Στην βράβευσή τους δεν είχαν παραστεί η αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ το 2004 που επικαλέστηκε την αγοραφοβία της και απέστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ το 2005 που και αυτός εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα καθώς δεν ταξίδεψε για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...